31 Temmuz 2011 Pazar

BAŞKENT LONDRA'DAKİ HAVAALANLARI

İngiltere'nin başkenti Londra'da hizmet veren 5 adet havaalanı mevcuttur.
Bu havaalanları şunlardır:

Stansted Havaalanı, Londra, İngiltere

Stansted havaalanının kodu STN dir. Bu havaalanı Londra'nın yaklaşık 40 mil (66 km) kuzeyindedir. Bu havaalanı Avrupa ülkelerine ucuz seyahat imkanı sağlayan ve taşımacılık yapan hava yolları tarafından kullanılmaktadır. Bir terminali vardır.

Stansted havaalanı ile Londra'nın merkezi arasındaki en kolay ve çabuk ulaşım Stansted Express tren servisi ile olmaktadır. Yolculuk süresi yaklaşık 45 dakika olup tren Liverpool Street istasyonundan kalmaktadır ve buradan Londra'nın metrosuna ve otobüs istasyonuna bağlantı vardır. Stansted Express'in tek yön bilet ücreti yaklaşık 15.00 GBP'dir ve bir saatte 4 tren servisi vardır.

Luton Havaalanı, Londra, İngiltere

Luton havaalanının kodu LTN dir. Luton havalaalanı Londra'nın 32 mil (52 km) kuzey batısındadır. Havaalanı genellikle Avrupa ülkelerine ucuz seyahat imkanı sağlayan ve taşımacılık yapan havayolları tarafından kullanılmaktadır. Bir terminali vardır.

Luton havaalanı ile şehir merkezi arasında en çok tercih edilen ve en hızlı ulaşım şekli trenlerdir. Havaalanı terminali ile Luton Airport Parkway istasyonu arasında bedava otobüs servisi vardır ve yaklaşık 10 dakika sürmektedir. İstasyondan trenle Londra'nın merkezine yolculuk yaklaşık 35 dakika sürmektedir ve tren Kings Cross Thameslink istasyonunda durmakta ve burdan Londra'nın hemen heryerine metro servisi yapılmaktadır. Unutulmamalıdırki tren Londra'nın içinden güney sahiline kadar devam edebilir ya da Kings Cross'ta tümüyle durabilir. Tek yön bilet fiyatı yaklaşık 13.00 GBP olup gün içinde ve gece servisleri sıktır.

Alternatif olarak Londra'ya otobüslede seyahat edebilirsiniz. Bunun için bir çok seçenek mevcuttur ve bunlara Green Line dahildir. Bu şirket 24 saat servis vermektedir ve tek yön otobüs bilet fiyatı ortalama 10.00 GBP olup seyahat süresi yaklaşık 75 dakikadır.

Londra merkezine Terminalden taksi serviside vardır fakat bunun pahalı bir seçenek olduğu da unutulmamalıdır.

LONDRA'DAKİ DİĞER HAVAALANLARI


London City Havaalanı, londra, İngiltere

London City havaalanının kodu LCY dir. Bu havaalanı Londra'nın Docland bölgesinde yaklaşık 6 mil (10 km) şehir merkezinin doğusundadır. Bu havaalanı genellikle ülke içi ve yakın Avrupa ülkelerine seyahat eden iş adamları tarafından kullanılmaktadır. Sizin bu havaalanını kullanmanız eğer diğer Avrupa ülkelerinden aktarmalı olarak gelmiyorsanız küçük bir ihtimaldir.

London City havaalanındaki tren istasyonu ile Londra'nın merkezine ulaşım Docklands hafif tren yolu ile olmaktadır. Docklands hafif treninin Londra metrosunun Bank, Canary Warf ve Canning Town istasyonları ile bağlantısı vardır ve buralardan Londra'nın heryerine metro bağlantıları vardır. Yolculuk süresi yaklaşık 30 dakika olup bilet fiyatı yaklaşık 4.00 GBP dir.

London Gatwick Havaalanı, Londra, İngiltere

Liverpool Üniversitesi
London Gatwick havaalanının kodu LGW dir ve Londra'nın 28 mil (45 km) güneyinde bulunmaktadır. Havaalanının kuzey ve güney terminalleri olup bunların arasındaki ulaşım her 3 dakikada bir kalkan terminal içi trenle sağlanmaktadır ve terminaller arası ulaşım 2 dakika sürmektedir.

Gatwick havaalanı ile şehir merkezi arasında en çok tercih edilen ve en hızlı ulaşım şekli Gatwick Express trenidir. Yolculuk süresi yaklaşık 30 dakikadır. Trenin şehir merkezinde son durağı Victoria istasyonu olup burdan düzenli olarak şehrin hemen her yerine ulaşım metro ve otobüslerle mümkündür. Ulaşım ücreti tek yön 15.00 GBP'dir. Bir saat içinde en fazla 4 kez tren servisi vardır.
Gatwick express tren biletini trende alabilirsiniz fakat bunu diğer tren seyahatlerinizde yapmamanızı öneririz.
Alternatif olarak Londra'ya şehirlerarası otobüslede gidebilirsiniz. National Express'in ülkenin her yerine otobüs servisleri vardır. Havaalanının güney terminalinden Londra'nın merkezine direk servisi vardır ve tek yön bilet yaklaşık olarak 6.50 GBP olup yolculuk süresi 90 dakikadır.
Londra'ya taksi serviside vardır. Taksi terminallerden sabit ücrete ayırtılabilir. Yolculuk için yaklaşık olarak 85.00 GBP ödemeniz gerekebilir. Eğer gece çok geç saatte havaalanına indiyseniz, havaalanından seyahatiniz taksi ile sınırlı olabilir.

Londra Heathrow Havaalanı, Londra, İngiltere

Londra Heathrow havaalanının kodu LHR dir. Heathrow, Londra'nın ana havaalanı olup Londra'nın 15 mil (24 km) batısındadır. Heathrow Havalimanı dünyanın trafiği en yoğun olan havaalanlarından biri olup dört tane terminali vardır. 1, 2 ve 3. terminaller yan yana olmakla birlikte terminal 4 bunlardan uzakta bulunmaktadır.

Heathrow havaalanı ile şehir merkezi arasında ulaşım pek çok yolla sağlanmaktadır. En çok tercih edilen ve en ucuz olan Londra metrosudur. Yolculuk süresi yaklaşık 45 dakika olup metro düzenli olarak servis vermektedir ve şehrin hemen her yerine ulaşım mümkündür. Heathrow'a Piccadilly hattı servis vermektedir ve metro istasyonu terminal 1/2/3 ün bulunduğu komplekste ve terminal 4 de bulunmaktadır. Ulaşım ücreti yaklaşık 4.00 GBP'dur.
Heathrow Express treni havaalanı ile şehir merkezi arasında ulaşımı en hızlı sağlayandır. Yolculuk süresi yaklaşık 15 dakika olup bir saat içinde 4 tren servisi vardır. Tren Paddington istasyonundan kalkmaktadır ve burdan Londra'nın her yerine ulaşan metro hatları bulunmaktadır. Heathrow Express istasyonu terminal 1/2/3 ün bulunduğu komplekste ve terminal 4 de bulunmaktadır. Ulaşım ücreti yaklaşık 15.00 GBP'dir.

Şehir merkezine şehirlerarası otobüs şirketinin otobüsü ya da şehir içi otobüslerle gidebilirsiniz. National Express ulusal otobüs şirketi olup ülkenin diğer şehirlerine de servis sunmaktadır. Şehir merkezine bilet fiyatı yaklaşık olarak 4.00 GBP olup yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir.
 Bunun yanı sıra şehir merkezine şehiriçi otobüsleride hizmet vermektedir ve bazıları bütün gece çalışmaktadır. Bunun için bir kaç kez otobüs değiştirmeniz gerekebilir ve her otobüs değiştirmenizde size 2.00 GBP'a mal olacaktır. Yolculuk zamanı değişebilir ve 1 saatin üzerinde bir süre sürebilir.

Şehiriçi otobüslerle ilgili daha fazla bilgi almak için Şehiriçi Seyahat sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Eğer eşyanız fazla ve küçük bir grupla seyahat ediyorsanız taksi kiralamanız daha uygun olabilir. Heathrow'un bütün terminallerinin önünde taksi durakları bulunmaktadır. Yolculuk süreniz trafik yoğunluğuna göre değişebilir ve yaklaşık 1 saat sürebilir. Yolculuk ücreti taksimetreyle belirlenecek olsa bile, yaklaşık ücreti taksi şöförüne sormalısınız. Eğer havaalanından gece yarısından sonra yolculuk etmeniz gerekirse taksi tutmanız en uygunu olabilir çünkü Heathrow Express ve Londra metrosu gece yarısından sonra servis vermemektedirler.

Eğer havaalanındayken nereye ve nasıl gideceğinizden emin değilseniz, danışmaya gidip onların önerilerini alabilirsiniz. Havaalanı personeli yabancı turistlere alışık oldukları için size yol gösterebilirler.

LONDRA'DAKİ DİĞER HAVAALANLARI


İstanbul'dan Londra'ya Uçuş Süresi

İstanbul'dan Londra'ya uçuş süresi yaklaşık dört saat sürmektedir. Londra'da servis veren beş havaalanı bulunmaktadır. Havaalanlarından şehir merkezine ulaşmanın en basit yolu arkadaşlarınızın, ailenizin ya da iş arkadaşlarınızın gelip sizi alması olsa da bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu bölümde Londra'daki havaalanları ile şehrin merkezi arasında ulaşımı sağlayan toplu taşımacılık araçları ile ilgili bilgileri sunacağız.

BAŞKENT LONDRA'DAKİ HAVAALANLARI

Britanya Adaları İle İlgili Bütün Haritalar

Britanya Adaları ile ilgili bütün haritaları aşağıya aldık. Böylece yukarıda anlatılan bilgiler daha iyi anlaşılır hale gelmiştir.
Birleşik Krallık

Siyasî Terimler

Birleşik Krallık
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, bağımsız bir devlettir. Büyük Britanya adası, yakınındaki küçük adalar (ama Man Adası ve Kanal Adası hariç), ve İrlanda adasının kuzey-doğu kısmını kapsar. Genelde Birleşik Krallık, BK, veya Britanya olarak kısaltılır.
İrlanda, veya İrlanda Cumhuriyeti, İrlanda adasının çoğunu kaplayan bir bağımsız devlettir.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Birleşik Krallığı oluşturan üye ülkelerdir.
Büyük Britanya - Resmen BK devleti Büyük Britanya ve Birleşik Krallık kavramlarını ayrı tutmakla beraber, bu terimler yaygın olarak birbirleri yerine kullanılırlar.
İngiltere ve Galler aynı hukukî yapıya sahiptirler
Britanya Adaları, Birleşik Krallık, Manş Adaları ve Man Adasından oluşur.

Bu terimler hem benzer sözcüklerden oluştuklarından dolayı, hem de çoğu zaman yaklaşık anlamlı olarak ve dikkatsizce kullanılmalarından dolayı karışıklığa yol açarlar.


Coğrafî Terimler

Britanya Adaları
Britanya adaları, Büyük Britanya, İrlanda ve başka küçük adalardan oluşan bir takım adadır.
Büyük Britanya bu takım adanın en büyük adasıdır (bazen gayrı resmi olarak Britanya olarak da adlandırılır).
İrlanda takım adanın ikinci büyük adasıdır.

Britanya Adaları'nın Terminolojisi

 Terminolojiyi açıklayan bir Euler diyagramı.
Britanya Adaları'nın terminolojisi, Büyük Britanya, İrlanda ve dolayındaki adalardaki farklı (ve bazen örtüşen) coğrafi ve siyasî bölgeleri tarif etmek için kullanılan terimler sık sık karışıklığa yol açar. Bu karışıklığı önlemek için bunları açıklamakta fayda vardır.




BRİTANYA ADALARI

29 Temmuz 2011 Cuma

BİRLEŞİK KRALLIĞI MEYDANA GETİREN DEVLETLER

Birleşik Krallık
Birleşik Krallık, 4 devletin bir araya gelmesiyle oluşur.
Bu devletler şunlardır:



            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat
·         İngiltere'de Ekonomik Durum



Birleşik Krallığın Deniz Aşırı Eyaletleri

Britanya Adaları
Ülke, tarihte büyük bir sömürge kurmuş ise de bazı sömürgeleri bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Bugün hala dünyanın büyük bir bölümüne yayılmış olan sömürge eyaletleri vardır.
Bu eyaletleri şunlardır: 
Man Adası,
Channel Adaları,
Guernsey Baılıwıck Adaları,
Antiqua, Dominica,
Saint Lucia,
Saint Vincent,
Bermuda,
Cayman Adaları,
Gilbert Adaları,
İngiliz Hint Okyanusu Toprakları,
Pitcorin Adaları,
Hong-Kong,
Antartik Toprakları,
Saint Helena,
Ascension,
Tristan’da,
Cunha,
Soloman Adaları,
Tuvalu,
Turks ve Caicos Adaları.



            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat
·         İngiltere'de Ekonomik Durum



Ülkede Ulaşım İmkanları

Ülkede 336.076 km karayolu bulunmaktadır. Bunun 2.353 km’si otobandır. Demiryollarının uzunluğu ise 18.200 km’yi bulmaktadır. Hava ulaşımı ise devlete ait iki havayolu şirketi ile sağlanmaktadır. Ayrıca özel havayolu şirketleri de bulunmaktadır. Bir ada ülkesi olan Birleşik Krallıkta deniz ulaşımı çok gelişmiştir. Aynı zamanda akarsuların 4000 km’lik kısmında ulaşım mümkündür. Deniz ticaret filosu dünyada üçüncü sırayı almaktadır. Dünyadaki gemi sayısının % 10’una sahiptir.



            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat
·         İngiltere'de Ekonomik Durum



Ülkede Sanayi

Ülkenin imalat sanayiinin büyük bölümü kömür yataklarının bulunduğu alanlarda toplanmıştır. Petrol, tabii gaz ve nükleer enerjinin enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla güneydoğuda özellikle Londra’da yeni sanayi merkezleri gelişmiştir. Bugün makina sanayii en önemli sektörleri arasında yer alır. Bu sanayi gemi yapımı, gemi mühendisliği, uçak, motorlu araç, dokuma makinaları, elektrikli makinalar ve elektronik dallarını içine alır. Motor sanayinin merkezlerinden başlıcaları Batı Midlands, Luton ve Oxford’dadır. İngiltere uçak sanayiinde çok gelişmiş olup, her tür uçak imal edilir. Gelişmiş olan dokuma sanayii ve makinalarının üretimi ekonomide önemli bir yer tutar. Kimya sanayii de çok gelişmiştir. Cam, seramik, kauçuk ve kağıt üretilen maddeler arasındadır. Dünyadaki birçok uçakta kullanılan uçak motoru “Rolls Royce” ülkenin en önemli makina ve otomobil sanayisi olarak yer alır.



            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat
·         İngiltere'de Ekonomik Durum



Birleşik Krallık'ta Ticaret

Dünyanın en önde gelen ticaret ve imalat ülkeleri arasında yer alan Birleşik Krallık, dünyada ticarette beşinci sırada, ihracatta ise dördüncü sırada yer alır. Büyük Britanya, dışarıdan petrol, gıda maddeleri ve tütün, kereste, iplik gibi maddeler satın alır. Dışarıya ise makina, elektrik malzemeleri, ulaşım araçları, kimya ürünleri ve silah satar. AB üyesi olan ülke, ticaretinin büyük bir kısmını AB ve ABD ile yapar.



            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat
·         İngiltere'de Ekonomik Durum



İngiltere'de Ormancılık

Ülkede 1.749.000 hektar alanda üretim yapılmaktadır. Bunun bir kısmı özel sektör tarafından işletilir.




            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat


İngiltere'de Balıkçılık

Ülkedeki balıkçılık sanayii dünya çapında önemli bir yer tutar. Balıkçılık filosu 4.047 adet çeşitli tipte gemiden meydana gelmiştir. Her yıl ortalama bir milyon ton balık avlanır.




            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat


Ülkede Hayvancılık

Ülkede hayvancılık da gelişmiştir. İklimin yağışlı olması sebebiyle bazı bölgede hayvancılık yapılmaktadır. Sığır yetiştiriciliği modern usûllerle yapılır ve ticarette önemli yer tutar. Koyun, sığır ve kümes hayvanı beslenir.







            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat


Birleşik Krallıkta Tarım

Birleşik Krallıkta tarım çok gelişmiş olup, modern aletlerle yapılmaktadır. Gıda ihtiyacının % 60’ı ülkede yapılan tarımla sağlanır. Ekilen arazi 20 milyon hektardır. Bu ülke topraklarının % 80’ini meydana getirir. Topraktan, iklim ve toprak yapısı elverişli olmamasına rağmen çok yüksek verim elde edilir. Buna sebep ise, ziraatın en modern tekniklerle yapılmasıdır.
En çok yetiştirilen tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, şekerpancarı ve patatestir. Bahçecilik de ülkede gelişmiştir. Tarım ürünlerinin % 12’sini sebze, meyve ve çiçek meydana getirir.





 
            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat


İngiltere'de Ekonomik Durum

Sanayi ve ihracat alanında dünyanın başta gelen ülkelerindendir. Dünyada ticarette beşinci sırayı, ihracatta ise dördüncü sırayı alır.



            

·         İngiltere'de Sosyal Hayat