Sayfalar

ERİGABO (Erigavo, Ceerigaabo)

Kaktüs Cinsi Bir Çiçek
Aden Körfezine kıyısı bulunan Erigabo sorunlu bir şehirdir. Puntland yönetimi bölgenin kendilerine ait olduğunu sık sık tekrar etmektedir.
Şehrin kurulu olduğu yer denize tahmini 2 km. yüksekliktedir ve denize yukardan bakmaktadır. Şehir ancak 2009 yılından itibaren yapılanmaya başlamıştır.  Bunun için pek gelişmişlik göze çarpmaz. Bu güne kadar 2 hastane ve birkaç okul yapılabilmiştir. Şehrin nüfusu 180 bin civarındadır. Bulunduğu tepenin uç noktası 2650 m. yükseklikte olup tepeye çıkan bir yol ve tam tepede bir köy mevcuttur.
Şehrin ana sorunu karayoludur. 2000 m. irtifadadan aşağı yörelere yol yapımı zorluğu vardır ama yinede sömürge zamanında İtalya ve İngiltere tarafından yapılan yollar nisbeten şehri diğer yörelere bağlar.
Önemli gelir kaynağı hayvancılıktır.

27 Eylül 2011 Salı

Borama (Boorama, Borame)'dan Foroğraflar

Şehrin çevresi ve dağların etekleri yemyeşil ovalarla kaplanmış

BORAMA (Boorama, Borame)

Şehirden Bir Görünüm
Somaliland bölgesinin batısında, Cibuti ve Eyitopya sınırındadır. Batı dünyasından yardımlara ilk kucak açan şehirdir ve nüfusu 300 bin civarındadır.
Aldığı yardımlarla şehir gelişmiş durumdadır ve örnek teşkil eder. Gelişmişliğe esas neden ise diğer Somali topraklarından uzakta olması bu nedenle iç savaşa bulaşmamasıdır.
İki Üniversitesi onlarca ilköğretim okulları ile batı dünyasının orta düzeydeki bir kent özelliğine hemen hemen kavuşmuştur. Kentin kurulduğu alan yeşil dağlar tepeler ovalarla kaplıdır.
Bunların yanında turizm ihtiyacını karşılayacak 4 büyük hotele sahiptir.

LAS ANOD (Laascaanood)

 Şehirden Bir Görünüş
Somaliland'ın en büyük kentlerinden biridir.1991 Yılında bağımsızlığını ilan eden Somaliland sınırları içinde kalan şehir, 2000-2001 iç savaş sonrası kabilelerinde desteklemesi sonucu 2007 yılına kadar Puntland yönetiminde kalmış isede, bu yıldan sonra Somaliland sınırları içine dahil edilmiştir.
Bu iç savaş tan dolayı gelişimi gecikmiş olsada, 2007 tarihinden sonra yatırımlara başlanmış ve gelişmede önemli adımlar atılmıştır. Şehrin bulunduğu doğa pek öyle zengin bitki örtüsüne sahip değildir, genelde düz yada kayalık ağaçsız kıraç tepelerdir ilk göze çarpan. Bu bakımdan tabiat elverişliliği yönüyle şanssız bir kent durumundadır.

BURAO (Burco)

Şehirde Bir Alan
Somaliland bölgesinin iç kesiminde bulunan ve az da olsa dış yardımlarla yapılanmasını sürdüren şehir son zamanlarda oluşan göçlerle ekonomisi canlanmış, gelişme yönünden ileri adımlar atmaya başlamıştır.

24 Eylül 2011 Cumartesi

Berbera'dan Fotoğraflar

 
     Sömürgeciliğin Son Zamanları. Pusuya Düşürülmüş, 
Defteri Dürülmüş İşgalci İngiliz Konvoyu

BERBERA (Barbara)

    Kadınlar Bağımsızlık Yıldönümü Kutlamalarında
Aden Körfezi çıkışında sahilde kurulu 200 bin nüfuslu bin liman kentidir. Stratejik sebeblerle Hargeisa'nın başkent oluncaya kadar, Somaliland'ın başkentiydi. Halen Somali'nin en büyük ticaret merkezlerinden biri durumundadır.

23 Eylül 2011 Cuma

Hargeisa'dan Fotoğraflar

    Şehir Dışında Savaş Sonrası Geri Dönen Göçmenlerin Geçici Korunakları
Hargeisa Şehrinde Bir Kuruluş Binası

HARGEİSA (Hargaysa)

Hargeisa Şehrinden Bir Görünüm
Somaliland Cumhuriyeti'nin batısında bulunan kent, Bölgenin önemli ticaret merkezi ve başkentidir. Somali genelinde ise nüfus bakımından Mogadişu'dan sonra üykenin en büyük ikinci kentidir.

SOMALİLAND CUMHURİYETİ


Somali'nin kuzey batısında kendi cumhuriyetlerini ilan etmiş bir ülkedir. 18.Mayıs.1991 Tarihinde Somali'den ayrılan ülkenin başkenti Hargeisa Şehridir ve kendilerine ait bayrağı vardır.
Dünyada hiçbir ülke tarafından resmen tanınmamakla birlikte özerk yönetimiyle bağımsız bir devlet durumundadır ve nüfusu takriben 3,5 milyondur.
Başta İngiltere olmak üzere batı ülkelerinden destek görmektedir.
Aden Körfezi' ne kıyısı bulunan ülkenin önemli şehirleri :
Hargeisa, Berbera, Burao, Las Anod, Buramo ve Erigabo dur. Nüfusun tamamı Müslüman olmasına rağmen ülke batı tarzı bir yönetimle idare edilmektedir.

19 Eylül 2011 Pazartesi

Somali Resimleri

   Garoowe' den bir görünüş

18 Eylül 2011 Pazar

Somali'de Ekonomik Durum


    Somali'nin Laas Caanod' Şehrinde Tıp Öğrencileri
Somali ekonomisinin aşağı yukarı % 80’i hayvancılık ve çiftçiliğe dayanır. Deve, koyun, keçi ve sığır yetiştirilir. Ülke arazisinin % 15’i ekime müsaittir. Ancak % 2’lik bir bölümde ekim yapılır. Nehirler boyunca uzanan topraklar oldukça verimlidir. Başlıca tarım mahsülleri mısır, darı, susam, fasulye, pamuk, şekerpancarı sakız, günlük, süpürgedarısı, kapole ve muzdur.

Somali'de Siyasi Hayat

Somali ilk Cumhurbaşkanı olan Aden Abdullah Osman DAAR
Somali demokratik bir cumhûriyet olup, başkanlık sistemiyle idare olunur. Devlet Başkanı 1969’dan bu yana General Muhammed Ziyad Barre’dir (1990). İdari olarak 15 ile ayrılır. 1979 yılında yeni bir anayasa hazırlandı ve Halk Meclisi çalışmalarına başladı. Daha sonra Somali Milli Hareketi adlı teşkilat, iktidara karşı silahlı mücadelesini hızlandırdı. 1991 ocağında Ziyad Barre devrildi. Yönetime Ali Mehdi Muhammed geçici olarak el koydu. Ülkede iç kırışıklıklar devam etmektedir.

Somali'de Sosyal Hayat

Somali hayatında İslam esasları hakimdir. Halk çocuklarına, temel İslam bilgilerini öğretir ve onların birer Sünni Müslüman olarak yetişmelerine gayret gösterir.

Somali’nin sosyal hayatı, İslam birlik ve beraberliği esasını hedef alır. Kültür hayatı genellikle homojen bir yapıya sahiptir. Okuma-yazma oranı % 50 civarındadır.

Somali'de Nüfus

Hazreti Hatice Kompleksi, Somali
Ülke nüfusu 8.600.000 civarında olup, nüfus yoğunluğu kilometrekareye yaklaşık 7 kişidir. Yıllık nüfus artışı % 2.5 civarındadır. Somalililerin büyük bir bölümü, Hamitik soyundan gelir. Ayrıca Afrikalılar, Araplar ve az miktarda da Avrupalılar, Hintliler ve Pakistanlılar mevcuttur. Nüfûsun dörtte üçü ülkenin güneyinde yaşar. Somalililer; çoğunlukla ince, uzun ve kahverengi-siyah tonlarında deri rengine sahip, daha çok göçebe hayatı sürdüren insanlardır. Hemen hemen nüfûsun tamamı Sünni Müslüman olup, umûmiyetle amelde Şafii mezhebine uyarlar. Hatta nüfûsunun bir bölümü Kureyş kabilesine kadar uzanır.

Somali'nin Doğal Kaynakları

    Garoowe pazaryerinde yetişdikleri ürünleri pazarlayan kadınlar.
Somali, hem bitkiler ve hem de hayvanlar alemi açısından rengarenk, çok çeşitli ve zengin bir manzaraya sahiptir. Ülkede çok sık olarak bulunan akasya ve baobap ağaçları az da olsa serinlik ve gölgelik getirerek halkı ferahlatır. Kuzey bölgelerdeki günlük ağaçları önemli bir buhur ve tütsü kaynağıdır. Bundan başka kokonat, palmiye, çam ve ardıç ağaçları manzaraya ayrı bir güzellik verir. Yarı çöl olan bölgelerdeyse çalılıklara az da olsa rastlanır.

Somali'de İklim Şartları

     Bosaaso Şehrinde Kayıkçı Barınakları ve Tekneler
Somali, kurak ve sıcak bir tropikal iklime sahiptir. Yağışlar oldukça azdır ve mevsimlere göre sıcaklık değişiklikleri yüksektir. Alçak ve düz olan güneydoğu bölgesiyle, Kenya sınırına yakın kısımlarda sıcaklık, ortalama 27°C ila 32°C arasında değişiklik gösterir. Daha yüksek bölgeler ve dağlık kuzey kesimlerde bu sıcaklık biraz daha düşer. Ülkedeki yağış ve sıcaklık miktarları büyük ölçüde güneybatı ve kuzeydoğudan esen muson rüzgarlarına göre değişir. Mart-mayıs ayları arası şiddetli ve eylül-kasım ayları arası hafif yağışlar olur. Yıllık yağış ortalaması yaklaşık 280 mm civarındadır.

Somali'nin Fiziki Yapısı


Puntland Özerk Bölgesi Garowe Şehrinde Özgürlük meydanı
Mevki itibariyle kuzeydoğu Afrika’da yer alır ve Afrika’nın doğu boynuzunu meydana getirir. Kuzeyi Aden Körfezi ve doğusu Hind Okyanusu ile kaplıdır. Yaklaşık olarak 640.000 km2lik bir yüzölçüme sahiptir. Kıyılarının uzunluğu 2680 km’nin üzerinde olup, tabii liman bakımından fakirdir. En önemli limanları şunlardır: Mogadishu, Berbera, Merka ve Kismayu.

Somali Tarihi

Ülke, önceleri “Baharat Ülkesi” olarak biliniyordu. Bölgeye ilk olarak 750 yılında
Galyalıların geldiği tahmin edilmektedir. Onuncu yüzyılda, Müslüman Arap orduları İslamiyeti yaymak için bu ülkeye de gittiler. Ülkeye yerleşen Müslümanlar bölgede bir süre Somali Sultanlığını kurdular. On altıncı asırda Somali Sultanlığı, Etiyopya topraklarına girdi. Portekiz’den yardım alan Etiyopya 1542’de Müslüman ordularını ağır yenilgiye uğrattı. Aynı dönemde Somali’nin kuzey kıyılarının bir bölümü resmen Osmanlı egemenliğinde bulunuyordu. On dokuzuncu asırda batılı devletlerin Afrika ülkelerini sömürge haline getirmeleri büyük rekabete sebep oldu. Somali’yi 1839’da işgal eden İngilizler sömürgelerine ekledilerse de Fransa ve İtalya ile yapılan savaşlar neticesinde 1884’te İtalya bölgeyi ele geçirdi ve yapılan anlaşmalar neticesinde 1885’ten 1927 yılına kadar İtalyanlar ülke topraklarını işgal altında tuttular. 1949 yılında Birleşmiş Milletler, Somali’nin bağımsızlığını onayladı ve ertesi yıl İtalyanlar ülkeden geri çekilmek mecbûriyetinde kaldılar.

Somali'nin Yeraltı Zenginlikleri

1963 yılında Somali'nin Başkenti Mogadişu'da Bir Cadde
Somali, çoğu henüz el değmemiş halde uranyum, demir, kalay, bakır, cips, boksit ve doğal gaz yataklarına sahiptir. Arap yarımadasına yakınlığı nedeniyle petrol açısından da zengin olduğu varsayılmaktadır. Bu araştırmalar doğrultusunda, kuzeydeki Puntland eyaletinde yaklaşık 5-10 milyar varillik petrol rezervi saptanması sonucu Somali Petrol Şirketi kurulmuştur.

Antik ve Klasik Çağ'da Somali

Taleex Kalesi... Derviş Devletinin Başkenti Olan Taleex'tedir.
Antik piramidal yapılar, mezarlar, harabeye dönmüş şehirlerdeki eski taş duvarlar bir zamanlar Somali yarımadasında yaşamış eski kadim bir uygarlığın kanıtlarını sunmaktadır. Gerçekleştirilen arkeolojik kazılar ve yapılan araştırmalar sonucu bu kadim uygarlığın kullandığı yazı sistemi hala çözülememiştir ayrıca milattan önce 2000'lerde Eski Mısır ve Miken Uygarlığı ile yapmış olduğu ticaret ilişkileri antik Punt ülkesinin Somali bölgesinde yaşadığının destekleyici kanıtlarıdır. Puntlulara göre "ticaret sadece bizim ürettiğimiz tütsü, abanoz ve kısa boynuzlu sığır değil aynı zamanda komşu bölgelere de altın, fildişi ve hayvan derileri içeren mallar olmalı". Deir El Bahari'deki tapınak kabartmalarına göre Punt Ülkesi o zamanlar Kral Parahu ve Kraliçe Ati tarafından idare edilmekteydi.

Somali'de Tarih Öncesi Dönem

Antik kaya sanatında bir deveresmi.
Somali Paleolitik dönemden beri yerleşim alanı olmuştur. Ülkenin kuzey kesiminde bulunan mağara resimleri M.Ö. 9000 yılına ait olduğu belirlenmiştir. Bunlardan en ünlüsü, Afrika kıtasının bilinen en eski kaya sanatı içeren Laas Geel kompleksi. Çözülmemiş yazıtlar aynı zamanda her bir mağara resimlerinde altında tespit edilmiştir.

Somali Hakkında Geniş Bilgi

Somalili Müslümanlar İşgalci İngiliz Eşkıyalarına karşı mücadele verirken
Somali (Somalice:Jumhuurriyadda Dimoqraadiga Soomaaliya; Arapça: الصومال), resmi olarakSomali Cumhuriyeti (Somalice: Jamhuuriyadda Soomaaliya, Arapça: جمهورية الصوما‎ Jumhūriyyat aṣ-Ṣūmāl) ve kominist yönetimde önceki bilinen adıyla Somali Demokratik Cumhuriyeti olarak anılan, Doğu Afrika'da Afrika Boynuzu denilen coğrafi bölgede bulunan bir ülkedir. 1991’deki Somali İç Savaşı'ndan beri devletin çoğu bölgesinde merkezi bir hükümet kontrolü yoktur. Uluslararası olarak tanınmış Federal Geçiş Hükümeti, ülkenin sadece küçük bir parçasını yönetmektedir. Somali aciz bir devlet konumunda olup, dünyadaki en fakir ve güvenlikten yoksun ülkelerden biridir.

16 Eylül 2011 Cuma

Somali Bayrağı

Somali Bayrağı

-->

SOMALİ (Somalia) ANA SAYFA

Somali'de Ulaşım ve Taşımacılık

İpek Yolu Haritası... 

Demiryolları: 0 km
Karayolları: 22,100 km (1996)
Su yolları: yok
Boru hatları: Ham petrol 15 km
Limanları: Bender Cassim (Boosaaso), Berbera, Chisimayu (Kismaayo), Merca, Mogadishu
Hava alanları: 62 (2000 verileri)

Somali'de İletişim Bilgileri

Qa’ableh Harabeleri

Telefon kodu: 252
Radyo yayın istasyonları: AM 0, FM 0, kısa dalga 4 (1988)
Radyolar: 470,000 (1997)
Televizyon yayını yapan istasyonlar: 1 (1997)
Televizyonlar: 135,000 (1997)
Internet kısaltması: .so
Internet servis sağlayıcıları: 1 (2000)
Internet kullanıcıları: 200 (2000)

Somali'de Yönetim

Zeila'da Adil Sultan Harabeleri

Ülke adı: Resmi adı: Somali
eski adı: Somali Cumhuriyeti, Somali Demokratik Cumhuriyeti
Yönetim biçimi: Başkanlık Tipi Cumhuriyet
Başkent: Mogadişu
İdari bölümler: 18 bölge; Awdal, Bakool, Banaadir, Bari, Bay, Galguduud, Gedo, Hiiraan, Jubbada Dhexe, Jubbada Hoose, Mudug, Nugaal, Sanaag, Shabeellaha Dhexe, Shabeellaha Hoose, Sool, Togdheer, Woqooyi Galbeed

Somali'de Ekonomik Göstergeler

Qombo'ul şehrinde Antik Harabaler
GSYİH: Satınalma Gücü paritesi - 4.3 milyar $ (2000 verileri)
GSYİH - sektörel bileşim: tarım: %60
endüstri: %10
hizmet: %30 (2000 verileri)
Enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %100 civarında(2000 verileri)
İş gücü: 3.7 milyon (1993 verileri)

Somali'nin Nüfus Bilgileri

13. yüzyıldan kalma Fakruddin Camii

Nüfus: 9,832,017 (Temmuz 2009 verileri)
Nüfus artış oranı: %3.48 (2001 verileri)
Mülteci oranı: 5.96 mülteci/1,000 nüfus (2001 tahmini)
Bebek ölüm oranı: 123.97 ölüm/1,000 doğan bebek (2001 tahmini)
Ortalama hayat süresi: toplam nüfus: 46.6 yıl
erkeklerde: 44.99 yıl

Somali'nin Coğrafi Verileri

Somali'nin Hafun şehrinde17. yüzyıldan kalma bir cami

Konum: Doğu Afrika, Aden Körfezi ve Hint Okyanusu kıyısında, Etiyopya'nın doğusunda yer alır.
Coğrafi konumu: 10 00 Kuzey enlemi, 49 00 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Afrika
Yüzölçümü: 637,657 km²
Sınırları: toplam: 2,366 km
sınır komşuları: Cibuti 58 km, Etiyopya 1,626 km, Kenya 682 km
Sahil şeridi: 3,025 km

12 Eylül 2011 Pazartesi

Belçika için tünelin ucunda ışık belirdi



A.A.
12 Eylül 2011
Geçen yılki seçimlerin ardından 456 gündür hükümetin kurulamadığı Belçika'da 8 parti arasında sürdürülen koalisyon müzakerelerinde uzlaşma umudu belirdi.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Valon Sosyalistler'in (PS) Başkanı Elio Di Rupo'nun sözcüsü, parti liderlerinin dün gece geç saatlere kadar süren müzakerelerinde “büyük ilerleme sağlandığını” duyurdu.

Federe yapılı Belçika'da ülke nüfusunun yüzde 60'ının yaşadığı Hollandaca konuşan Flaman ve kalan yüzde 40'ı barındıran Fransızca konuşan Valon toplumları arasındaki derin anlaşmazlıklara hükümet programı üzerinden çözüm aranıyor.
İLK DEFA BİR ARAYA GELDİLER

11 Eylül 2011 Pazar

Güncel - Belçika bölünüyormu?

Belçika'da başlıca 3 dil konuşulur. Fransızca, Flemenkçe ve Almanca
Belçika basını ve siyasal bilimcileri, Valon ve Flaman politikacıların uzlaşmazlığından kaynaklanan, 5 aydır devam eden krizin "suni" olduğunu, bu krizin, "kamuoyunu, ülkenin bölünmesi gereğine ikna amacıyla" yaratıldığını savunuyor.

Hükümet kurmakla görevlendirilen, Flaman kesiminin güçlü isimlerinden Hristiyan Demokrat Parti (CDV) üyesi Yves Leterme, Valon partileriyle koalisyon arayışlarında başarılı olamadı. Müzakereleri sık sık askıya alan ve bizzat devreye giren Belçika Kralı II. Albert'in temasları da somut sonuçlar getirmedi.

Hristiyan demokratlar ile liberaller arasında, sosyalistleri muhalefete iterek oluşturulmak istenen koalisyonun pazarlıkları, Flaman-Valon çekişmesini ve etnik gruplar arasında büyük görüş ayrılıklarını gün ışığına çıkardı. Flamanlar, derin kurumsal reformlarla bölgesel yönetimlerin yetkilerini artırmayı, bölünme adımlarını hızlandırmayı hedefliyor. Bu alanda, aşırı sağcı politikacılarla uzlaşmaya gidildi.

Yeni Devlet Arayışları

Belçika'da Flaman, Valon ve Brüksel bölgesi haritası
İlk aşamada, "yeni devlet kurmak", "Belçika'yı haritadan silmek" hedefini açıkça ortaya koyan aşırı sağcı Vlaams Belang (Flaman Menfaati) partisi, bugün Flaman bölgesinde, "Kahrolsun Belçika" sloganıyla oyların yüzde 25'ini elde ediyor. Bu durumu gören ve aşırı sağın tırmanışını engelleyemeyen diğer bazı Flaman partiler de "yeni devlet kurma", "Valonlardan kopma" fikirlerini desteklemeye başladılar. Valonlar, "Fransa'ya ilhak"tan söz ederken, Brüksel Bölgesi "bağımsızlık" ve "AB'ye sığınma" formülleri arayışına girdi.
Belçika basını, 2004 yılı sonunda, "Devletin Sonu Geliyor" manşetleriyle ülkede "federal sistemin çökmekte olduğunu", "devletin paylaşıldığını", "şatolarda buluşan siyaset ve ekonomi yetkililerinin yeni devletler için uzlaşma aradıklarını", "yayımlanacak bir manifestoyla çeşitli formüllerin gündeme taşınacağını" yazdı.
"Çekoslovakya örneği" gündeme getirilirken, 1993'te birkaç günde bölünen bu ülkenin sınırlarının ve koşullarının Belçika'ya çok benzediği üzerinde duruluyor.

"Federal sistemi" sarsılan Belçika'da şimdi, "iki veya daha çok sayıda bağımsız devletin, bazı alanlarda yönetim işbirliğinde bulunmaları" olarak tanıtılan "konfederal sistem"den söz ediliyor.




·  Yönetimi

Bugünkü Belçika

Avrupa'nın güçlü devletleri tarafından, 1830 yılında, "tampon bölge" olarak kurulan, İngiltere'de yaşayan bir Alman prensin kraliyetine verilen ve Kongo sömürgesiyle zenginleşerek, ihtiyaçlarının büyük kısmını gideren Belçika, Hollandaca konuşan Flamanlar ve Fransızca konuşan Valonlardan oluşuyor. Ülkede Almanca konuşan küçük bir halk grubu da bulunuyor. Yüzde 90'ı Fransızca konuşan Brüksel'in "çift lisanlı bölge" olduğu var sayılıyor.

Belçikalılar, 1980'li yılların başında, "model olmak" iddiasıyla yöneldikleri federal sistemle yerel parlamento ve yönetimlerin yetkilerini genişlettiler. Valonya, Flandr ve Brüksel bölgelerinde farklı hükümetler kurulurken, "ayrılıkçılık" (seperatisme) ülke anayasasının "temel ilkeleri" arasında yer aldı. Bu durum, Valonlar, Flamanlar ve Brükselliler arasındaki kopukluğu artırırken, menfaat çatışmalarını da hızlandırdı.

Siyasi partileri de Flaman ve Valon olarak bölünen ülkede, ayrı ayrı kurulmuş olan liberal, muhafazakar veya sosyalist Flaman partiler ile Valon partilerin, ideolojik eğilimleri aynı gözüktüğü halde, tamamen farklı görüşler içinde çatışmaları da hız kazandı. Politikacılar, kurumlar ve vatandaşlar arasında diyalog giderek koptu, toplumlar arası menfaat kavgaları arttı. "Belçikalı" kelimesi, giderek yerini "Flaman", "Valon" ve "Brükselli"ye bıraktı.

Politikacılar, bölgesel sorunları aşmak ve kendi seçmenlerinin taleplerini yanıtlamak için devlet bütçesini küçültüp, bölgesel bütçelere ağırlık verdiler. "Federal kurumlar" devletin ortak malları, değerleri, menfaatleri için karar alamaz duruma geldiler. Demiryollarını, vergi sistemini ve sosyal sigortaları da "bölgeselleştirmek" hedefi ön plana çıktı. Flaman kesiminde yüzde 8 olan işsizlik oranı Valonya'da yüzde 20'yi bulunca Flamanlar, "Valonların sosyal sigorta ve hastane masraflarını karşılamayı reddetme" eğilimine girdiler.




10 Eylül 2011 Cumartesi

Belçika Ekonomisi

Belçika'da toprakların ancak % 50'si tarım için kullanılmaktadır. İş gücünün % 10'unu almasına rağmen ülke ihtiyacının % 80'i karşılanmaktadır. Kooperatifcilik yaygındır. Buğday, arpa, şekerkamışı, yulaf, elma, baklagiller, başlıca ürünlerindendir. Çiftlikler küçük, ancak ileri tekniğe sahiptir. Tarımda traktör sayısı hızla artmaktadır. Belçika'da hayvancılık çok ilerlemiştir. Küçük ve büyük baş hayvanlar beslenir. Sütten yapılan mamüller oldukça yaygındır. Belçika'da çok zengin kömür yatakları mevcuttur. Başlıca iki kömür madeni vardır:Birisi Sambre-Meuse'de, diğeri Noorderbekten'dedir.Yıllık çıkarılan kömür otuz milyon tonun üzerindedir. Tabii gaz ve nükleer enerji gibi yeni enerji kaynakları da kullanılmaya başlamıştır. Petrol ihtiyacını dışardan ithal ederek karşılamaktadır.

Belçika'da Tekstil Üretimi

Keten bezi, pamuklu dokuma ve jüt gibi dokumacılık çok ileridir. Tekstil sanayi ürünlerinin çoğu ihraç edilir. İhracat, mamül ve yarı mamül şeklinde yapılır. Brüksel, Brugge önemli tekstil merkezleridir.

 


·  Yönetimi

Belçika'da Endüstri

Belçika dünyanın en eski demir ve çelik endüstrilerinden birine sahiptir. Çelik yıllık üretimi ortalama 11.000.000 tondur ve dünyanın sayılı demir ve çelik ihraç eden ülkelerindendir. Ağır endüstri fabrikaları, dökümhaneler, çinko, cam fabrikaları ve Gand bölgesinde kimya endüstrisi kurulmuştur. Kimya sanayi üç ana sektörden ibarettir. Temel kimyasal ürünleri, üretilmiş kimyasal maddeler ve hassas kimyasal mallardır. Kimyasal malların pekçoğu ihraç edilmektedir. Devlet gelirlerinin toplam % 7'sini teşkil eder.Nüfusun % 40'ı sanayide çalışmaktadır.




·  Yönetimi

Belçika'da İhracat ve İthalat

Belçika, dışarı, kimyevi maddeler, makina çeşitleri, besin maddesi, meyve, çiçek satar; dışardan petrol, hammadde ve kimya sanayiinde kullanılan hammaddeler satın alır. İhracatının % 40'ını sanayi ürünleri teşkil eder. Ticari münasebette bulunduğu ülkeler arasında Benelüx ülkeleri başta, daha sonra Almanya, Fransa, ABD ve İngiltere gelir.





·  Yönetimi

Belçika'da Ulaşım İmkanları

Belçika ağ gibi örülmüş bir kara ve demiryoluna sahiptir Avrupa kıtasının ilk demiryolu Belçika'da döşenmiştir. Demiryollarının tamamı elektriklidir ve bütün komşularıyla bağlantılıdır. Brüksel'de kapasitesi büyük bir hava limanı kurulmuştur. Dünya ülkeleriyle bağlantı Brüksel'den sağlanır.





Belçika'da Siyasi Hayat

Belçika'nın Başkenti Brüksel'den Bir Görünüm
Meşrutiyetle idare edilen bir krallıktır. Hükumet,1831'de kabul edilen Anayasa esaslarına göre kurulur.
Kral, ordu kuvvetlerinin başıdır. Parlamentonun görüşü doğrultusunda savaş ve barışı ilan edebilir. Aynı zamanda ünvanları ve genel affı tasdik eder.
Parlamento, Senato ve Millet Meclisinden meydana gelir. Her ikisinin de yetkileri ve gücü eşittir. Seçim mevsimi seçim tarihinden 40 gün önce başlar. 1921 Anayasasında yapılan değişikliğe göre bazı senatörler direkt olarak 4 yıllığına, kalanı da endirekt olarak seçilirler. Senatoda 175 üye bulunur.
Millet Meclisinin 212 üyesi 4 yıllığına direkt olarak seçilirler.
Şehirleri:

8 Eylül 2011 Perşembe

Belçika'da Spor

Kim Clijsters, 2005 ve 2010 yıllarında Yılın WTA oyuncusu
Belçika sporun çeşitli dallarında kendini gösteren bir ülkedir. Atletizm, futbol, bisiklet, basketbol en başarılı sporlarıdır. Bu arada güreş en çok ilgi gören sporlar arasındadır.




·  Yönetimi

Belçika'da Eğitim İmkanları

Gand Üniversitesi
Belçika'da eğitim çok gelişmiştir. Gençlerin eğitiminde kilisenin büyük bir yeri vardır. 14 yaşına kadar eğitim mecburidir. Kilisenin ve Yahudilerin kontrolünde olan okullar yaygındır. Okullarda genellikle Flemenkçe ve Fransızca birlikte öğretilir. Çeşitli branşlarda ve birçok şehirde üniversiteler kurulmuştur.




·  Yönetimi