Sayfalar

22 Şubat 2011 Salı

Her zaman Türkiye dostluğuna vurgular yaptı

Ahmedinejad bununla da kalmadı, Asya’nın yeni gücü Şanghay İşbirliği Örgütü’ne gözlemci sıfatıyla davet edildi ve bu davetlerde Asya’nın önemli liderleriyle birlikte objektiflere poz verdi. Bu sadece bir poz değildi. Geleceğin İran’ının bu önemli örgütte yer alacağının resmiydi. İran bu konuda da ciddi adımlarla ilerliyor… İran Cumhurbaşkanı, bölge ülkeleriyle de ilişkilerine önem verdi. Arap ülkeleriyle ilişkileri geliştirdi. Bunlarla bölgesel ittifaklar kurulmasını önerdi. Türk cumhuriyetlerine özel geziler yaptı ve bunlarla ilişkilerin geliştirilmesini sağladı. İran bu ülkelerde birçok ortak yatırıma imza attı. En son 180 milyon dolar yatırımla Tacikistan’da enerji santrali kuruyor. Tacikistan da buna 40 milyon dolarla katılıyor. Bu santral yılda 1 milyar kw elektrik üretecek. Tacikistan Farsça konuşan bir ülke ve bu iki ülke arasındaki ilişki ayrı bir öneme haiz.


Ahmedinejad, Beyaz Rusya ve Rusya ilişkilerine de özel önem verdi. Her zaman Türkiye dostluğuna vurgular yaptı. ABD’ye rağmen Türkiye ile yeni petrol ve doğalgaz anlaşmaları imzaladı. Aynı yakınlığı -ilişkilerinin özel bir öneme haiz olan- Azerbaycan’a da gösterdi. Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’a gezi yaptı ve birçok alanda işbirliği anlaşmaları imzaladı. ABD bu ülkeye baskı yaparak İran karşıtı tutum almasına çalışıyor. Ayrıca Azerbaycan’a üsler kurarak İran’ı dinlemek ve ilerideki saldırılarında burayı üs olarak kullanmak istiyor. Bu dostluk, bunun önüne geçmeyi hedefliyor. Ahmedinejad bir adım daha atarak Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarındaki işgalin son bulmasını istedi. Bu açıklama İran’ın Ermenistan ilişkileri açısından da özel bir önem taşıyor. İran uzun yıllardır her iki ülke ilişkilerini de hassasiyetle sürdürüyor.

İran, Pakistan’dan Hindistan’a uzanacak petrol ve doğalgaz boru hattını da ABD’nin tüm baskılarına rağmen üç ülkenin kararlılığıyla sürdürüyor. Bu proje “Barış Hattı” ismini taşıyor ve İran petrol ve doğalgazını ilk etapta Pakistan ve Hindistan’a taşıyacak. İleriki yıllarda da Çin’e uzanacak. 25 milyar dolarlık enerji ihracını kapsayan proje, 4 yıl içinde bitecek ve 25 yıl süreli bir işbirliğini amaçlıyor. 7,5 milyar dolara mal olacak ve bu iki ülkenin önemli oranda enerji ihtiyacını düşük maliyetle karşılayacak. İran geçtiğimiz yıl içinde Çin’le de 100 milyar dolarlık doğalgaz ve petrol anlaşması imzaladı. Çin 25 yıl içinde İran’dan 250 milyon ton sıvılaştırılmış doğalgaz alacak. Ayrıca Çin, İran’ın petrol sahalarında arama yapacak, rafineri kuracak. Çin bugüne kadar Fars Körfezinde 100 petrol kuyusunda çalışmada bulunuyor. İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mehdi Seferi, İran ve Çin arasındaki ticaret hacminin bu yıl 20 milyar dolara ulaşacağını açıkladı. Seferi Çin ziyareti çerçevesinde Çin Dışişleri Bakanı yardımcılarından Jai Jun ile görüşmesinde, iki ülke arasında bu yılın ilk yedi ayında ticari hacmin 11 milyar doları bulduğunu ve geçen yılın aynı dönemine göre ticari hacmin % 40 arttığını söyledi. Seferi iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi için önemli potansiyeller bulunduğuna değinerek, iki ülke arasında hali hazırda çok iyi bir diyalog ve ilişki sürecinin var olduğunu söyledi. (İrna, 2 Ağustos 2007)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com