Sayfalar

8 Ocak 2013 Salı

Gazze'nin Ölüm Kalım Tünelleri

 
Ortadoğu’nun açıkhava hapishanesi Gazze’yi hayata bağlayan tüneller, savaş ve ambargoyla acımasızca kıskaca alınan Filistin halkının imkansıza karşı durmasını sağlıyor.
Derinliği 12 metreden 30 metreye kadar, uzunluğu ise bazen kilometrelere varan ve 14 kilometrelik sınır boyunca konuşlanan bu tünellerden, inşaat malzemesi başta olmak üzere gıda, yakıt, ilaç, hatta otomobiller Gazze’ye sokuluyor.
Her tünel farklı amaçlar için kullanılıyor. Yoklukla başbaşa bırakılan halk, ölüm tehlikesini göze alarak bu tünellerle hayata bağlanmaya çalışıyor.
O kadar ki TİKA’nın Gazze’de inşaa ettiği ve 2013’de hizmete açılacak 150 yataklı 10 bloktan oluşan hastanesinin tüm malzemesi için bu tüneller kullanıldı.
STAR, Mısır tarafına geçmek için ölüme meydan okuyarak kullanılan ve daha önce üç kez bombalanmış tünellerden birine girdi.

Oksijen ve su borusu
Tünellerde ilk dikkat çeken şey tavandan geçen telefon kablosu ile su ve oksijen boruları. Herhangi bir bombalama durumunda içeride kalanlar, bu yolla zaman kazanıp kurtarılmayı bekliyor. Aslında Hamas’ın vergi aldığı 900 tünel resmi olarak çalıştırılıyor. Ancak kaçak olanlarla bu sayı 2 bine ulaşıyor. Her uçak kalkışında tüneller bölgesinde alarm veriliyor. Refah tünellerinde çalışan Gazzeli’lerden ismini vermek istemeyen H. B., son 10 yıldır bu tünellerin halkı imkansızlıklardan kurtarmaya çalıştığını anlatarak “Eskiden bu bölgede evler birbirine bağlıydı. İnsanlar duvarlar üzerinden atlayarak sınırı geçmeye çalışıyordu. Ancak çok fazla sayıda yaralanma, sakat kalma ve ölüm olayları yaşanınca çareyi tünelleri açmakta bulduk. Başlarda ancak 50 santim yükseklikte yapılabiliyordu. İhtiyaçları karşılamaya yetersiz kalınca zamanla gelişti ve şimdi otomobillerin dahi geçebileceği boyutlara geldi” diyor. Önceleri sadece erzak ve inşaat malzemelerini geçirmek için kullanılan tüneller, Hüsnü Mübarek döneminde kapılardan geçiş 3 yıl boyunca yasaklanınca, insani geçişler için de kullanılmaya başlandı.

Kaç kişi öldü, ama mecburuz
H.B. son 5 yıldır Gazze’de hayatın daha da zorlaştığına dikkat çekerek “Bu tüneller biraz da olsa hayat şartlarımızı değiştirdi. Mazotun 20 litresi 100 dolara kadar çıkmıştı. İlaç hiç bulamıyorduk. Evlerimiz yerle bir edilmişti ve malzeme olmadığı için yeniden inşaa edemiyorduk. Kaç kişi öldü, kaç kez vurulduk ama bunu yapmak zorundayız. Bu şartlara direniş göstermemizin tek yolu bu tüneller” diye konuşuyor.

Bu yazı http://www.stargazete.com.tr/politika/gazzenin-olum-kalim-tunelleri/haber-561310
linkinden alınmıştır.

FİLİSTİN İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com