7 Ağustos 2010 Cumartesi

ÜLKENİN SİYASİ TARİHÇESİ

Bugünkü Benin, 15. yüzyılda öne çıkan bir Batı Afrika krallığı olan Dahomey’in bölgesiydi. Ülke 1872’de Fransız kolonisi olmuş ve 1 Ağustos 1960 tarihinde Dahomey adıyla bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkenin ismi daha sonra “Benin” olarak değiştirilmiştir. Mathieu Kerekou’nun iktidara gelmesi ve Marksist-Leninist ilkelere bağlı bir hükümetin kurulmasıyla 1972 yılında askeri hükümetler son bulmuştur. 1989 yılında temsili hükümete geçilmiştir. İki yıl sonra yapılan serbest seçimler ile eski Başbakan Nicephore Soglo Devlet Başkanı olmuştur. Bu seçim, Afrika kıtasında diktatörlükten demokrasiye ilk başarılı geçiş olarak tarihe geçmiştir. Sırasıyla 1996 ve 2001 yıllarında gerçekleştirilen ve güvenilirliliği hakkında bazı suçlamalara hedef olan seçimler ile Kerekou tekrar iktidara gelmiştir. Kerekou’nun yaş haddi nedeniyle aday olamadığı Mart 2006 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Batı Afrika Kalkınma Bankası eski Başkanı Dr. Yayi Boni, Benin’in Cumhurbaşkanı olmuştur. BM Kalkınma Programı’nın yayınladığı 2006 yılı İnsani Kalkınma Raporlarında 163. sırada bulunan Benin, sosyo-ekonomik açıdan bakıldığında dünyanın en fakir ülkeleri arasında yeralmaktadır.


ÜLKENİN BAŞKAN, BAŞBAKAN VE KABİNEDE EKONOMİDEN SORUMLU BAKAN VE ÖNEMLİ MESLEK KURULUŞLARININ İSİMLERİ VE ADRESLERİ

Cumhurbaşkanı: Dr. Yayi Boni (Cumhurbaşkanı aynı zamanda Hükümet Başkanıdır)
Ekonomiden sorumlu Bakan: Pascal Koukpaki (Min. of Finance & Economy)
Önemli Meslek Kuruluşları: “Ticari Uyarılar” konu başlığımız altındaki “Nijerya ve Batı Afrika Piyasa Koşulları, Ticaret Odalarının Erişim Bilgileri” notunda Ticaret Odaları iletişim bilgileri mevcuttur.

ÜLKEYE TÜRKİYE’DEN VEYA ÜLKEDEN TÜRKİYE’YE SEYAHATTE TAVSİYE EDİLEBİLECEK GÜZERGAH VE BAĞLANTILAR

Türkiye ile Benin arasında doğrudan uçak seferi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Air France ve Lufthansa Benin’e seferler düzenlemektedir. Ayrıca Air Gabon, Cameroon Airlines, Ghana Airways Benin’e uçuşları bulunan bölgesel havayolu şirketleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com