12 Eylül 2011 Pazartesi

Belçika için tünelin ucunda ışık belirdi



A.A.
12 Eylül 2011
Geçen yılki seçimlerin ardından 456 gündür hükümetin kurulamadığı Belçika'da 8 parti arasında sürdürülen koalisyon müzakerelerinde uzlaşma umudu belirdi.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Valon Sosyalistler'in (PS) Başkanı Elio Di Rupo'nun sözcüsü, parti liderlerinin dün gece geç saatlere kadar süren müzakerelerinde “büyük ilerleme sağlandığını” duyurdu.

Federe yapılı Belçika'da ülke nüfusunun yüzde 60'ının yaşadığı Hollandaca konuşan Flaman ve kalan yüzde 40'ı barındıran Fransızca konuşan Valon toplumları arasındaki derin anlaşmazlıklara hükümet programı üzerinden çözüm aranıyor.
İLK DEFA BİR ARAYA GELDİLER
Birçok başarısız denemenin ardından ilk kez geçen hafta aynı masa etrafında toplanan 8 partili muhtemel hükümet ortaklarını en fazla çift dilli Brüksel'in yakın çevresindeki tartışmalı belediyelerin paylaşımı zorluyor.
Belçika'da 13 Temmuz 2010 tarihli erken genel seçimlerde bölünme yanlısı Yeni Flaman İttifakı, gelir seviyesi yüksek Flaman bölgesinde, oyların yüzde 28'ini almış, en yakın rakibi Hristiyan Demokratlara 10 puan fark atarak birinci olmuş, 150 üyeli parlamentoda 27 koltuk kazanmıştı.

Her bölgenin kendi partilerine oy verebildiği seçimlerde Valon toplumunda ise Sosyalistler (PS), yüzde 38 oyla en yakın rakipleri Liberallerin 15 puan önünde ilk sırayı almıştı. Sosyalistler bu sonuçla parlamentoda 26 koltuk elde etmişti.

YENİ FLAMAN İTTİFAKI OYUNU ARTIRABİLİR

Kamuoyu yoklamaları, Belçika'da koalisyon müzakerelerinin sonuç vermemesi halinde gidilecek erken seçimlerde, Temmuz ayında hükümet pazarlıklarından çekilen Bart De Wever liderliğindeki Yeni Flaman İttifakı'nın oy oranını 5-6 puan artırabileceğini gösteriyor.

Dünyada en uzun süre hükümetsiz kalma rekorunu elinde bulunduran Belçika'da hemen her seçim sonrasında siyasi krizler alevleniyor. 2007 yılında 194 günde hükümetin kurulabildiği ülkede, bu süre 1988 seçimlerinin ardından 148 gün, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün ve 1992 seçimlerinde 102 gün olmuştu.




·  Yönetimi






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com