21 Mart 2012 Çarşamba

Cibuti'de Ekonomik Durum

Cibuti Limanı'ndan Bir Görünüm
Cibuti devletinin şu anki stratejisi sahip olduğu güzel geostratejik konumundan faydalanmaktır. Ülkenin Bab'el Mandeb Boğaza açılımı ve istikrarlı oluşu başlıca avantajlarıdır. Özgürlüğünü ilan ettiğinden beri Cibuti, Fransa nın dünyadaki en büyük askeri üsünü (yaklaşık 3000 asker) ve 2002 den beri de çok önemli bir amerikan askeri üsünü barındırmaktadır. Devlet bu Üslerden yıllık sırasıyla 30 milyon avro ve 30 milyon dolar gelir elde etmektedir. Devlet,bu gelirlerin hemen tamamını ülkenin en önemli gelir kaynağı olan limanın geliştirilmesine yönelik projeler için kullanmaktadır.
Cibuti nin limanı 1892 den beri faaliyet göstermektedir. Liman, 1998 yılında patlayan Etiyopya ile Eritre arasındaki savaş sırasıda büyük değişim yaşadı. Eritre bağımsızlığını kazandıktan sonra Etiyopya kıyısız bir ülkeye dönüşmüş ve Assab Limanını kullanmaktaydı. Bu iki ülke arasında savaş patlayınca Etiyopya tüm alış verişini Cibuti Limanı üzerinden gerçekleştirmeye mecburdu. Ayrıca Birleşik Arap Emirleri ve Dubai Ports World (DPW) tan gelen büyük yatırımlar limanın geliştirmesinde büyük rol oynamıştır. Dubai Ports World( dünyanın 3. en büyük liman işletmecisi) 2000 yılından beri limanı yönetmektedir.

Ülke, Dorale de daha gelişmiş ve 3. kuşak gemileri karşılayabilen yeni bir limanın inşaatını tamamlamıştır. Dorale limanı ayrıca 400 Milyon dolarlık yatırımla yapılan 20 hektarlık büyük bir serbest bölgesi içermektedir.USAİD Afrika ya gönderilecek gıda yardımını bu bölgede depoluyor. 2006 yılında hizmete giren petrol terminali 153 milyon dolara mal olmuştur.

Ülkenin en önemli iş ortağı Fransadır, fakat Çin de diğer Afrika ülkelere olduğu gibi Cibuti ye de büyük ilgi göstermektedir. Nisan 2008 de cumhurbaşkan İsmail Omar Geulleh Başkent Cibutiden 15 km uzaklıkta bulunan Moucha Adalarında kazino ve lüx oteller inşa etmek isteyen Çin in projesini açıklamıştır. Turizm bu ülkede hala az gelişmiştir.Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nin Afrika kıtasındaki en büyük askeri gücü Cibuti'de ki üslerde konuşlanmıştır.









            CİBUTİ'NİN BÖLGELERİ
            Ali Sabieh Bölgesi
            Arta Bölgesi
            Dikhil Bölgesi
            Obuk Bölgesi
            Tadjourah Bölgesi

            BAŞKENT CİBUTİ ŞEHRİ
            Cibuti Şehri'nin Konumu
            Cibuti Şehri'nin Tarihi

            ALİ SABİEH ŞEHRİ ANA SAYFA
            Ali Sabieh Şehrinin Konumu
            Ali Sabieh Şehrinde Yerleşim
            Ali Sabieh Şehrinde Eğitim
            Ali Sabieh Şehrinde Spor
            Ali Sabieh Şehrinde Turizm
            Ali Sabieh Şehrine Ulaşım
            HOLHOL ŞEHRİ, ALİ SABİEH
            Holhol Şehri'nin Konumu
            Holhol'a Ulaşım
             
            Dikhil Şehri'nin Konumu, Cibuti
            Dikhil İle Kardeş Şehirler
             


            Tadjourah Şehrinin Konumu
            Tadjourah Şehri'nde Turizm
            Tadjourah Şehrine Ulaşım
             
            ARTA İLİ
Arta Şehri'nin Konumu
            Arta Coğrafyası
            Arta'nın İklimi




            Dikhil Camii
            Ulu Camii

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com