4 Nisan 2012 Çarşamba

Nijerya'nın Tabii Kaynakları

Başkent Abuja'dan Bir Görünüm 
Nijerya toprakları, kıyıdan itibaren kuzey sınırı Nijer’e kadar, ormanlarla kaplıdır. Kıyı bölgesindeki ekvator ormanları, kuzeydeki ormanlara nazaran daha sık ve geniştir. Kamerun sınırına doğru bu genişlik, 160 kilometreyi bulabilmektedir. Uzun otların ve karışık cins ağaçların bulunduğu savana bölgesindeki ormanlar ise 550 km genişliğine ulaşır. Bu ormanlarda genellikle sert ve yumuşak tahtalı ağaç türleri vardır. Doğu Nijerya’da ise, daha çok palmiye ağaçları yer alır. Dünyanın en uzun nehirlerinden biri olan Nijer Nehri boyları ve en güney uçta yer alan delta bölgesindeki ormanlar daha çok boz renkli palmiyeler, baobob, akasya ve salkım ağaçları ile doludur.
Nijer’den doğan Nijer Nehri, 4180 km uzunluğunda olup, ülkenin hayat kaynağıdır. Lakoja bölgesindeki ikinci büyük nehir olan Benue ile birleşir ve güneyde delta bölgesine kadar 280 km yol kateder. Delta bölgesinde ise yüzlerce irili ufaklı nehir mevcuttur. Nijer Nehri üzerinde kurulu Kainiji Barajı ile elektrik elde edilmektedir.

Nijerya topraklarının büyük bir kısmı yüksek demir ve alüminyum konsantrasyonu ihtiva eder. Yağmurlar sebebiyle de toprak kızıl renk almıştır. Dolayısıyla, sert örtü halindeki bu kızıl killi topraklar verimsizdir. Çad Gölü çevresinde ise toprak siyah renkli olup, ekime müsait değildir. Güney ormanları bölgesindeki topraklar kireç bakımından kifayetsizdir. Buna rağmen güneydeki bitki çeşidi ve yoğunluğu kuzeyden daha fazladır.

Nijerya ormanlarında çok çeşitli yırtıcı hayvan yetişir. Aslan, kaplan, leopar bol bulunur. Bundan başka maymun, suaygırı, antilop, kuzeye doğru fil, zürafa ve gergedan da sık rastlanan hayvanlardandır.


NİJERYA (Nigeria) ANA SAYFA

 




          ABUJA (Başkent)
·  Anambra
·  Enugu
·  Akwa Ibom
·  Adamawa
·  Abia
·  Bauchi
·  Bayelsa
·  Benue
·  Borno
·  Delta
·  Ekiti
·  Edo
·  Ebonyi
·  Gombe
·  Imo
·  Jigawa
·  Kaduna
·  Kano
·  Katsina
·  Kebbi
·  Kogi
·  Kwara
·  Lagos
·  Nasarawa
·  Niger
·  Ogun
·  Ondo
·  Osun
·  Oyo
·  Plateau
·  Rivers
·  Sokoto
·  Taraba
·  Yobe 
·  Zamfara



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com