6 Ekim 2012 Cumartesi

Bulgaristan İçin Pasaport ve Vize İşlemleri

Yola çıkmadan tüm aile bireylerinin pasaportlarının ve vizelerinin geçerlilik sürelerini kontrol etmeleri, gerektiğinde pasaportlarını bulundukları ülkedeki konsolosluklarda yenilemeleri gerekmektedir.

Avrupa’da oturum izinlerinin sürelerini gösterir belgeleri ve Türk nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları zorunludur.


  •  AB üyeliğiyle birlikte Bulgar makamları, özellikle giriş vizelerinde kısıtlayıcı bir uygulama başlatmıştır. Havayoluyla vizesiz olarak Bulgaristan’a gelen veya transit geçiş yapan vatandaşlarımız havaalanında bekletilmekte ve geldikleri ülkeye aynı yolla geri gönderilmektedir.
  • Bulgaristan Cumhuriyeti’nin  31.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren  uygulamasına göre,  geçerli Schengen vizesi ve Schengen hukuku kazanımlarını tamamen uygulayan üye ülkeler ile İsviçre ve Lihtenştayn  tarafından verilen geçerli, uzun süreli oturum vizesi ile oturum iznine sahip olan kişilere vizesiz rejim uygulaması getirilmiş olup, sözkonusu uygulama,  Bulgaristan Cumhuriyeti’nin Schengen bölgesine tam üye olmasına dek geçerli olmak üzere, her 6 aylık dönem içerisinde 3 aydan fazla olmamak kaydı ile sınırlıdır .
  • Hususi  (yeşil)  pasaport sahibi Türk vatandaşlarına vize muafiyeti kararı 2 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Hususi pasaport sahibi vatandaşlarımız Bulgaristan’a girişlerinden itibaren geçen altı aylık süre içinde üç aydan fazla olmamak kaydıyla Bulgaristan’da vizesiz kalabileceklerdir.
  • 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren Bulgaristan’da konaklayacak kişilerin sınır kapılarında yazılı olarak konaklayacakları adresi beyan etme zorunluluğu getirilmiştir. AB üyesi ülkelerin vatandaşları ile Bulgaristan’dan transit geçecek kişiler bu uygulamanın dışında bırakılmıştır.  Herhangi bir Bulgaristan vatandaşının daveti üzerine Bulgaristan’a gelen vatandaşlarımızın davet mektubunun bir örneğini yanlarında taşımalarında yarar bulunmaktadır.
Bulundukları ülkenin vatandaşlığını alan ve o ülkenin pasaportu ile Bulgaristan’a giriş yapan vatandaşlarımız, Bulgaristan’dan geçişleri sırasında karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak vatandaşı oldukları ülkenin Temsilciliğine başvurmalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com