Fas ekonomisinin temelini zirâat teşkil etmektedir.
Yeni yeni modernleşmeye başlayan zirâatin yanısıra, ikinci derecede önem taşıyan ekonomik saha hayvancılıktır.
Bunları sırasıyla madencilik ve sanâyi tâkip eder.
Tarım ürünlerinin başında, buğday, mısır, arpa, üzüm, hurma, fıstık; turunçgiller, patates, zeytin ve sebze gelir. Tütün ve pamuk ekimi oldukça azdır.
Modern zirâat usûllerinin kullanılması yeni olduğu için üretilen ürünler ülke ihtiyacını ancak karşılayabilmektedir.
İhraç edebildiği tarım ürünlerinin başlıcaları turunçgiller ve turfanda sebzedir.
Argan ağaçları Fas'a özgü, endemik bitkilerdir. Besleyici, kozmetik ve çok sayıda tıbbi özellikleri için değerli olan Argan yağı bu ağacın meyvesinden sağlanır.
Fas'ta tarım için ülkenin işgücünün yaklaşık %40'ını kullanır.
Ve böylece, tarım ülkenin en işkolu konumunda yer alır.
Arpa, buğday ve diğer hububat ana ürünler arasında yer almaktadır.
Atlantik kıyısında, geniş ovalarda zeytin, narenciye ve üzüm yetiştirilmektedir.
Aşağıda, BM Gıda ve Tarım Örgütü tahminlerine göre, Fas tarımsal üretim bir tablosunu (veri 2009 yılından itibariyle) bulabilirsiniz:
Yeni yeni modernleşmeye başlayan zirâatin yanısıra, ikinci derecede önem taşıyan ekonomik saha hayvancılıktır.
Bunları sırasıyla madencilik ve sanâyi tâkip eder.
Tarım ürünlerinin başında, buğday, mısır, arpa, üzüm, hurma, fıstık; turunçgiller, patates, zeytin ve sebze gelir. Tütün ve pamuk ekimi oldukça azdır.
Modern zirâat usûllerinin kullanılması yeni olduğu için üretilen ürünler ülke ihtiyacını ancak karşılayabilmektedir.
İhraç edebildiği tarım ürünlerinin başlıcaları turunçgiller ve turfanda sebzedir.
Argan ağaçları Fas'a özgü, endemik bitkilerdir. Besleyici, kozmetik ve çok sayıda tıbbi özellikleri için değerli olan Argan yağı bu ağacın meyvesinden sağlanır.
Fas'ta tarım için ülkenin işgücünün yaklaşık %40'ını kullanır.
Ve böylece, tarım ülkenin en işkolu konumunda yer alır.
Arpa, buğday ve diğer hububat ana ürünler arasında yer almaktadır.
Atlantik kıyısında, geniş ovalarda zeytin, narenciye ve üzüm yetiştirilmektedir.
Aşağıda, BM Gıda ve Tarım Örgütü tahminlerine göre, Fas tarımsal üretim bir tablosunu (veri 2009 yılından itibariyle) bulabilirsiniz:
Sıralama
|
Ürün
|
Değeri
(x $1000)
|
Üretim
|
Miktara göre
Dünya Sıralaması |
Değere Göre
Dünya Sıralaması |
1
|
Buğday
|
939.150
|
6.400.000
|
19
|
17
|
2
|
Doğal Tavuk Eti
|
635.889
|
446.424
|
NA
|
NA
|
3
|
Zeytin
|
616.541
|
770.000
|
6
|
6
|
4
|
Domates
|
480.433
|
1.300.000
|
17
|
17
|
5
|
Doğal Sığır Eti
|
433.257
|
160.384
|
NA
|
NA
|
6
|
İnek Sütü
(Toptan, Taze)
|
409.566
|
1.750.000
|
NA
|
NA
|
7
|
Arpa
|
389.709
|
3.800.000
|
12
|
7
|
8
|
Doğal kuzu eti
|
325.935
|
119.706
|
NA
|
NA
|
9
|
Kabuklu Badem
|
307.240
|
104.115
|
5
|
5
|
10
|
Portakal
|
231.910
|
1.200.000
|
14
|
14
|
11
|
Patates
|
230.032
|
1.500.000
|
NA
|
NA
|
12
|
Yumurta
|
221.668
|
267.267
|
NA
|
NA
|
13
|
Çalı Fasulyesi
|
173.716
|
182.180
|
3
|
3
|
14
|
Üzüm
|
171.485
|
300.000
|
NA
|
NA
|
15
|
Elma
|
169.166
|
400.000
|
NA
|
NA
|
16
|
Çilek
|
168.627
|
124.239
|
11
|
11
|
17
|
Kuru soğan
|
136.521
|
650.000
|
23
|
23
|
18
|
Kavun
|
134.386
|
730.000
|
8
|
8
|
19
|
Mandalina
|
128.945
|
522.000
|
12
|
12
|
20
|
Anason rezene
|
127.126
|
23.000
|
7
|
7
|
Kaynak:
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2009 verisi |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
muzafferbadem@hotmail.com