2 Mart 2011 Çarşamba

Lockerbie Faciası

'Lockerbie Faciasının Emrini Kaddafi Verdi'


 Londra - New york seferini yapan Pan am 103 sefer sayılı Boeing 747 uçağının 21 Aralık 1988 tarihinde havada infilak etmesiyle oluşan facia. Kalkıştan 38 dakika sonra İskoçya'nın Lockerbie kasabasına düşen uçak içindeki 258 kişi ve kasabadaki 17 kişiyle birlikte toplam 275 kişinin ölümüne sebep olmuştur.

Semtex adlı patlayıcıyı uçağa yerleştirenlerin Libya uyruklu olduğunun anlaşılmasından sonra, Libya'dan tazminat talep edilmiştir. Libya suçluları İskoçya'ya iade ederek kişi başı 10 milyon dolarla toplam 2.75 milyar dolar tazminat ödemiştir.


Lockerbie Faciası Komplo Teorisi

LockerbieTarih 21 Aralık 1988. Heathrow’dan New York semalarına doğru havalanan uçak İskoçya’nın Lockerbie bölgesine düştüğünde bilanço 270 ölüydü. Ne var ki bu sıradan bir kaza değildi. Uçak havadayken patlamıştı. Bu olayın sorumlusu olarak Libyalı Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi 2001 ‘de tutuklandı. (Fakat geçtiğimiz Ağustos ayında ölümcül hastalığından ötürü serbest bırakıldı.) Ancak iddialar, CIA’in Avrupa’dan ABD’ye güvenli bir uyuşturucu rotası çizdiği, bahsi geçen uçaklara Suriyeli uyuşturucu satıcıları aracılığıyla mal yüklettiği ve dolayısıyla yüklenen bavulların kontrolünü yaptırmadığ: için de olay günü, içinde uyuşturucu olan çantayla bomba çantasının bunun bilen birilerince değiştirildiği yönünde. Hatta başka, bir iddia, bu çanta değişiminden CIA’in haberinin olduğunu buna rağmen yürüttükleri operasyon kirli bir iş olduğundan engellemeye yanaşmadıklarını öne sürüyor. Olayı, Washington’daki üstlerine bildirmek KV için aynı uçağa binen görevlilerin, diğer kurbanlarla birlikte öldüğü de teoriler arasında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com