3 Nisan 2011 Pazar

Estonya Hakkında Genel Bazı Bilgiler

Başkent Tallinn'den Bir GörünümMısır’da, ilk piramitler inşa edilirken bile, Baltık Denizinin kıyılarında yaşayan Estonya’lılar, Avrupa’daki en eski topluluklardan biriydi. 13.yüzyıldan sonra, ülke: Almanlar, Danimarkalılar, İsveçliler, Polonyalılar ve Ruslar tarafından işgal edilip yönetilmiştir ve hepsi, arkalarında güzel şeyler de bırakmışlardır.

Estonya 16 Ekim 1988 tarihinde, bağımsızlık mücadelesini kazanıyor ve 1994 yılında, Rus askerleri ülkeyi terk ediyorlar. Sovyetlerden ilk ayrılan: Baltık ülkesidir. Bağımsızlık ilan edildiğinde, 300 bin kişi, şehir meydanında toplanıp şarkılarla kutlama yaptıklarından: bağımsızlık olayı “şarkı devrimi” olarak isimlendirilmiş. Özellikle, Mart 1988 yılında düzenlenen ve 300 bin kişinin katıldığı festivalde söylenen “Vatanım, Aşkımdır” sözlerinin sık sık tekrarlandığı bir halk şarkısı: ülkenin ulusal marşı olarak seçilmiş. Estonyalılar: şarkı söylemeye, yaza girerken başlıyorlar ve hava sıcaklığı eksi 30 dereceye ulaşana kadar devam ediyorlar. Havalar soğuk olduğunda ise; evlerinde, şömine karşısına oturup, domuz eti ve balık yiyerek, bira ve şarap içiyorlar.

Geleneksel içecekleri olan likör’ün adını bile “Vana Talin- yani eski Talin” koymuşlar. Koyu renkli ve oldukça sert olan bu likör Tallin’e doğudan gelen gemilerin getirdiği baharatlar, vanilya ve limon yapı ile yapılıyormuş.  Bunu içerken yanında çikolata almak da gerekiyor. Bunun yanında bu ülkenin insanının diğer bir alışkanlığı daha var. Bolca kahve tüketiyorlar. Geleneksel bir içecek haline gelmiş. Kahvenin yanında mutlaka tatlı yemeyi tercih ediyorlar.

13 Ağustos 1989 tarihinde, bu bölgede bulunan üç ülke (Letonya, Litvanya ve Estonya) vatandaşlarından, 2 milyon kişi karayolunda, el ele tutuşarak, yaklaşık 600 km. lik bir zincir oluşturmuşlar.

Estonya 1.5 milyonluk bir ülke. Eski Sovyetler Birliğinin siber teknoloji üssü olarak öne çıkmış. Günümüzde bu özelliğinin meyvelerini topluyorlar. Kype ve Kaza Estonya kökenli internet araçları, burada üretiliyor. Ruslardan nefret, bu ülkede de var. Ancak yinede, nüfusun % 30’u etnik rus. Bunun sonucunda ülkede yaşayan herkes Rusca biliyor.

2004 yılında, Estonya NATO ve AB ne tam üye oluyor. 9 kulesi olan, surlarla çevrili bir şehir. Tam bir Ortaçağ kenti havası var. Adını ilk kez 2003 yılında, Eurovision şarkı yarışmasında duyurdu. Bu yarışmanın yapıldığı konser binası midye şeklinde ve burada yer yıl, geleneksel halk şarkıları yarışması düzenleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com