3 Nisan 2011 Pazar

Masal Şehri; Eski Kent

Burası, tam bir masal şehri. Kuleler ve surlarla çevrili, kırmızı kiremitli ve sivri çatılı, taş yapılı evlerden oluşan, taş kaldırımlı bir kent. Bu bölgede özellikle dikkatinizi çekmek istediğim bir husus var. Şehrin sokak ve caddelerinde, sarı renkli değişik bir tabela göreceksiniz. Bu tabela: “Kap-kaç” tabelası. Yani: bu bölümde, kap-kaç yani hırsızlığa karşı, mutlaka dikkatli olmanız gerekiyor.

Büyük bir kısmı surlarla çevrili. Buraya: görkemli bir kapıdan giriliyor. Bu kapıdan girilince, şehrin en hareketli meydanlarından birine ulaşıyorsunuz. El sanatları ve turistik eşyalar satan dükkanlar ile, kafe ve restoranlar bol. Taş kaldırımlarda, yürüyerek, buraları gezebiliyorsunuz.

Eski kent kendi içinde, 2 bölümden oluşuyor. Alt şehir ve Yukarı şehir. Bu iki kısmı birbirine bağlayan, iki sokak var. Bunların isimleri: Kısa bacak sokağı ve Uzun bacak sokağı.

Kısa bacak ve Uzun bacak sokakları yüzünden, Tallin ile ilişkili bir espri yaratılmış. Bu şehir, bu iki isim yüzünden, aksak şehir olarak anılıyor.

Peki, Tallin bu ismi nasıl almış? Merak edenler için kente bu isim, Danimarkalılar vermiş. Danimarkalılar tarihi süreç içinde, kente hakim olunca Tallin ismini vermişler. Tallin kelimesi, Danimarka kenti anlamına geliyor.
Bu güzel şehrin önemini1154 yılında, Arap coğrafyacı El İdrisi fark etmiş. Araştırmaları arasına "küçük, ama kalesi ve surlarıyla önemli bir kente benziyor" diye not düşmüş. El İdrisi: bu dönemde, kenti, haritasına yerleştirmiş, ancak kent, resmen kurulmak için, bir asır daha beklemek zorunda kalmış.

Sıcak yaz günlerinde, bu eski şehri gezerken diyelim ki susadınız. Bakkal veya market aramak için uğraşmayın. Yanınızda bisikletli su satıcıları olabiliyor. Kızlar bisikletlerinin önünde, su ve içecek satıyorlar. Bisikletin önünde, soğutucuları var.

Bu yazı
http://www.fotoajans.com/resim.php?a=http://www.gezi-yorum.net/wp-content/uploads/2010/05/estonya.talin_.4.jpg&t=ljqlHqc73BxJAM:&h=//www.gezi-yorum.net/estonya-tallin/ linkinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com