2 Nisan 2011 Cumartesi

Rusya’dan Estonya'ya Sanal Savaş

Tallinn Süveter Alışveriş Çarşısı
Çarşıda binlerce Estonya süveterlerini bulmak mümkündür.
Rusya, Sovyet anıtını kaldıran Estonya’dan sanal ortamda intikam alıyor.
İlk kez bir devlet başka bir devlete siber savaş açıyor. Rusya, Sovyet anıtını kaldıran Estonya’dan sanal ortamda intikam alıyor. Saldırı üzerine NATO bile devreye girdi.

Rusya, Estonya’ya karşı bir sanal savaş başlatmakla suçlanıyor. Estonya hükümetine bağlı önemli internet sitelerinin siber saldırıya uğraması üzerine NATO devreye girdi. Estonya’nın başkentindeki Kızılordu Anıtı’nın kaldırılmasıyla Rusya ile Estonya arasında başlayan gerilim sürüyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rus- Estonya ilişkileri ilk defa bu kadar gerildi. Üç hafta önce Estonya’nın eski bir Sovyet askerinin anıtını kaldırması, Rusya’nın büyük tepkisini çekmişti. Büyük bir Rus azınlığın da yaşadığı ülkede çıkan olaylarda bir kişi ölmüş, yaklaşık 100 kişi yaralanmış, bin 300 kişi de gözaltına alınmıştı.

TÜM SİSTEM ÇÖKTÜ
İddialara göre, Rusya Estonya’ya siber savaş açarak anıtın intikamını almak istiyor. Bu siber savaşta internet sayfaları hedef alınan kurumlar arasında Estonya’nın cumhurbaşkanlığı, parlamentosu, tüm bakanlıkları, siyasi partileri, altı büyük haber kanalından üçü ve en büyük bankalarından ikisi bulunuyor. Sitelerin çökertildiğini belirten Estonyalı yetkililer, saldırıların büyük kısmının Rusya’dan ve bir kısmının da doğrudan Rus devlet kurumlarından geldiğinin belirlendiğini açıkladı. Saldırının planlayıcılarından olduğu belirlenen bir Rus tutuklandı.

NATO’DAN SORUŞTURMA
Estonya, saldırıları önlemek için internet sitelerine yurtdışından erişimi engelledi. NATO’nun olayı soruşturmak ve Estonyalılar’ın elektronik savunma sistemlerini güçlendirmek için en üst düzey bazı siber terörle mücadele uzmanlarını Estonya’ya gönderdiği bildirildi. Brüksel’deki NATO yetkilileri durumun bir güvenlik sorunu olduğunu ve çok ciddiye aldıklarını ifade etti. Dünyadaki e-hükümet uygulamasının öncülerinden olan Estonya büyük ölçüde bilgisayara bağımlı durumda. Rusya, geçen hafta da bakım-onarım çalışmalarını gerekçe göstererek Estonya’ya petrol sevkıyatını durdurmuştu.
kaynak: Star Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com