11 Haziran 2011 Cumartesi

Şili'de Nüfus

Santiago Şehir Merkezinde La Moneda Sarayı
(The Palacio de La Moneda in downtown Santiago)
Şili nüfusunun %95'ini Avrupalılar ve torunları oluşturur.Genellikle Basques. Ülkeye özellikle 19. yüzyılda Avrupa'dan İngiliz, İrlandalı, Alman göçmen gelmiş; sonraları ise Hırvatistan, Filistin, İtalya'dan göçmen almıştır. Yerliler, nüfusun sadece % 3,2'sini temsil eder.
Şili istatistiklerine göre Şili'de 50.000 (0,30%) dolayında Müslüman bulunmaktadır. Birçok İslami kuruluşun bulunduğu Şili'de; Şili Müslüman Toplumu ve Es-Selâm Mescidi Santiago şehrinde, Bilal Cami Iquique şehrinde, Muhammed Kültür Merkezi VI Coquimbo şehrinde bulunmaktadır.

1856 yılında Suriye, Filistin ve Lübnan'dan Şili'ye çok miktarda Müslüman göç etti. Bu Müslümanlar Müslüman Toplumu Birliğini kurdular. 1907'de ülkedeki Müslüman sayısı 1498'e çıkmış, bu rakam 0,04% oranı ile ülke tarihinde en yüksek orana yükseldi.1988 yılında Şeyh Tevfik Rumi öncülüğünde ilk camiyi Santiago'da inşa ettiler. Cami 1989 yılında tamamlandı. 1980 yılı sonlarına kadar birkaç yerli Şili İslamı seçmişti. Bu cami tamamlandıktan sonra İslama geçenlerin sayısında önemli bir artış oldu. 1998 yılında Şeyh Tevfik Rumi'nin vefatından sonra Üsame Ebu Gazali; camiye imam olarak seçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com