26 Aralık 2012 Çarşamba

Ahmed ed-Ducanî

Siyasi liderler çoğunlukla temsil ettikleri, yönettikleri toplumların değerleridirler.
Ama ilim ve fikir önderleri bütün insanlığın ortak değerleridirler.
Bu yüzdendir ki ilim ve fikir önderlerinin ulusal kimlikleri çok fazla önemsenmez, daha çok onların ilim ve fikir dünyasına ne gibi katkıda bulundukları sorgulanır.
İlim ve fikir önderleri, kendilerine özgü ve alışılmışın dışında birtakım fikirlerle karşımıza çıksalar da yine düşünce ve algılama dünyamızın gelişmesine bir katkıları olur.
İslam dünyasının saygın düşünce adamlarından biri olan Ahmed ed-Ducani, 29 Aralık 2003'te Pazartesi günü Mısır'ın başkenti Kahire'de 67 yaşında vefat etti.
Aslen Filistinli olan ed-Ducani, dört haftadan beridir böbrek yetmezliğinden dolayı tedavi görüyordu. Ancak bir yandan fikri faaliyetlerini de sürdürüyordu.
Ne var ki böbreğindeki rahatsızlık tedavi edilemediğinden dünyaya veda etti.
ed-Ducani, aslen Kudüslü bir aileye mensuptur.
Ancak 1936'da Yafa'da dünyaya geldi.
Yafa, bugün siyonist işgal devletinin başkent ittihaz ettiği Tel Aviv'in bitişiğinde ve bu şehirle birleşmiş durumdadır.
Ahmed ed-Ducani, ilk öğrenimini Yafa'da tamamladı. Ancak uluslararası emperyalizmin bir ur olarak İslam aleminin kalbine yerleştirdiği siyonist saldırgan ideoloji, tertemiz Filistin topraklarında vahşi işgal devletinin kuruluşunu ilan edince ed-Ducani ailesi öz vatanını terk ederek, Suriye'ye göç etmeye zorlandı.
Oğulları Ahmed de lise öğrenimini burada Lazikiye'de tamamladı.
Sonra çalışmak için başkent Şam'a (Dımeşk) gitti.
Burada bir yandan da üniversite öğrenimini tamamladı ve Edebiyat fakültesinin Tarih bölümünden diploma aldı.
Ayrıca Kur'an ilimleri, fıkıh ve siret üzerine öğrenim gördü.
Ardından anne babasının ikamet ettiği Libya'ya göçerek burada Öğretmenler okulunda Tarih öğretmenliği yapmaya başladı.
Daha sonra Kahire Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmaya başladı ve 1963'te yüksek lisansını 1970'te de yine aynı üniversitede doktorasını tamamladı.
 Doktorasını tamamladıktan sonra muhtelif üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Prof. Dr. Fuad Sezgin'in başkanlık ettiği ve Frankfurt Üniversitesi'ne bağlı Arap ve İslam İlimleri Tarihi Enstitüsü'nün de Güvenlik Komitesi üyeleri arasında yer aldı. Yine Ürdün Kraliyeti İslam Medeniyeti ve Araştırmaları Meclisi üyeliğinde bulundu.
ed-Ducani bir yandan ilmi çalışmalarını ve görevini yürütürken bir yandan da Filistin topraklarının siyonist işgal kirinden kurtarılması için yürütülen çabalara katkıda bulunmak amacıyla 1964'te Filistin Kurtuluş Örgütü'nün kuruluş çalışmalarına iştirak etti.
1966'da bu örgütün Yürütme Kurulu'na üye seçildi. 1977'den sonra FKÖ'nün Eğitim, Kültür ve Bilim Yüksek Meclisi'ne başkanlık etti.
Ayrıca FKÖ ile Avrupa arasında diyalogun sağlanmasında birinci derecede rol oynadı.
Çoğu tarih ve edebiyatla ilgili olmak üzere değişik konularda 23 kitabı ve muhtelif yayın organlarında birçok makalesi yayınlandı.
31 Aralık 2003 Çarşamba, Vakit gazetesi 
Yazının linki: http://www.vahdet.info.tr/filistin/dosya6/1507.html


FİLİSTİNLİ DİĞER ÖNEMLİ ŞAHISLAR

FİLİSTİN İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com