23 Aralık 2012 Pazar

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC)

 Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC)
George Habbaş tarafından kurulan FHKC’den ayrılan Ortodoks Hıristiyan asıllı sol görüşlü Nayef Havatme’nin Şubat 1969’da ayrılmasıyla Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi kuruldu.
1974 yılında örgütün ismi Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) olarak değiştirildi.
1969 ile 1970 yılları arasında FHKC ile benzer bir tavır geliştiren FDKC, siyasi düzlemde FHKC’den ayrılıyordu.
FHKC’nin daha solunda bir siyasi çizgiye sahip olan örgüt bugüne kadar çok sayıda silahlı saldırının sorumluluğunu üstlendi.
1969 yılında „Yahudilerin denize dökülmesi“ sloganını sıklıkla kullanan FDKC, 1970 yılında İsrail radikal solu ile diyalog başlattı.
1973 yılında El-Fetih ve Filistinli komünistlerle bir araya gelen FDKC „iki devletli çözüm“ü kabul ederek önemli bir aşama kaydetti.
22 Mart 1974 tarihinde Havatme, İsrail gazetesi Yedioth Ahranot’a yaptığı açıklamada iki tarafın önde gelen güçleri arasında diyaloğun başlatılması gerektiği yönünde ifadeler kullandı.
1977 yılında FDKC el-Fetih’ten uzaklaştı.
Bu dönemde Havatme Arafat ile Arafat karşıtlarına eşit uzaklıkta bir pozisyon almaya özen gösterdi. Havatme 1982 yılında gerçekleşen Lübnan işgalinden sonra Şam’daki Filistinli muhalif gruplara katılmayı reddetti.
FDKC iki devletli çözümü kabul etmesine rağmen Madrid Konferansı’na katılmadı.
1993 yılında Oslo Anlaşması’nın imzalanması FDKC’yi de FKÖ içinde yer alan diğer fraksiyonları olduğu gibi radikalleştirdi.
1999 yılında FDKC (FHKC’de bu uzlaşma içinde yer aldı), Kudüs’ün statüsü, mültecilerin geri dönüşü ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması konularında taviz verilmemesi gerektiği yönünde Arafat’la Kahire’de uzlaşmaya vardı.
Bu uzlaşma sırasında FDKC’nin nihai statü görüşmelerinin FKÖ liderliğinde yapılması ve İsrail ile nihai bir anlaşmaya varmadan önce Filistin halkı arasında referandum yapılması şeklindeki talepleri kabul edildi.

FİLİSTİN'DEKİ DİĞER DİRENİŞ ÖRGÜTLERİ

FİLİSTİN İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com