19 Şubat 2013 Salı

Bolivya'da Siyasi Hayat

Devlet Başkanı Evo Morales 2009 Yılındaki Seçimlerinden Sonra Görünüyor
Bolivya Çokuluslu Devleti, 2005 yılında yapılan ve %54’lük oy oranıyla Evo Morales’in devlet başkanlığı görevine gelmesiyle köklü değişikliklerin başladığı yeni bir döneme girmiştir.
1993-1997 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürüten Gonzalo Sanzhez döneminde, ülkenin sahip olduğu gaz ve hidrokarbon şirketlerinin özelleştirilmesine karşı yapılan halk hareketlerinde lider konumda bulunan ve 185 yıllık Bolivya tarihinde ilk kez yerli kökenli biri olarak devlet başkanlığına seçilen Evo Morales, yerli halkın ve fakir kesimlerin doğalgaz gelirlerinden ve toprak reformundan daha adil pay almasını savunan Sosyalizm Hareketi’nin (Movimiento al Socialismo) ve ülkede yaygın bulunan koka ekimini savunan koka üreticileri federasyonunun da lideri konumundadır.
Aralık 2009’da yapılan seçimler sonucunda, %64 oy oranıyla devlet başkanlığına yeniden seçilen Morales, yeni bir anayasa oluşturulmasına hız vermiş, yüksek yargıda ve devletin önemli kurumlarında yerli halk hâkimiyetini esas alan bir yapılanmaya gitmiştir.
Bolivya tarihinin 17. anayasası olan ve 7 Şubat 2009 tarihinde yürürlüğe giren Bolivya Çokuluslu Devleti Anayasası normal yargı sisteminin yanı sıra yerli halkların geleneksel hukuk sisteminin tanınmasına ve uygulanmasına izin vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com