1 Eylül 2013 Pazar

İsviçre'de Edebiyat

Jean-Jacques Rousseau'nun Cenevre'deki Heykeli
(J. J. Rousseau, sadece bir yazar değil, ayrıca on sekizinci yüzyılın en etkili filozoflarından biridir)
1291'de Konfederasyon kurulduğunda, sadece Almanca konuşulan bölgelerde edebiyatın erken formları Almanca olarak meydana gelmeye başladı.
18. yüzyılda, Fransızca konuşan müttefiklerin etkisi eskisinden daha belirginken; Fransızca, Bern ve çevresinin popüler dili oldu.
İsviçre Alman edebiyatının klasikleri arasında Jeremias Gotthelf (1797-1854) ve Gottfried Keller (1819-1890) vardır.
Ayrıca 20. yüzyılda İsviçre edebiyatının tartışmasız devi olan Friedrich Dürrenmatt'ın, Die Physiker (The Physicists) ve Das Versprechen (The Pledge) adlı eserleri Hollywood filmi olarak sinemaya uyarlanmıştır.
Önde gelen Fransızca konuşan yazarlar arasında Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) ve Germaine de Staël (1766–1817) vardır.
Daha yakın tarihte yaşamış olan yazarlardan biri de Charles Ferdinand Ramuz'dur.
Charles Ferdinand Ramuz, eserlerlerinde köylülerin ve dağ sakinlerinin yaşamlarını ve onların zor çevre koşullarındaki yaşantılarını anlatır.
İsviçre edebiyatına İtalyanca ve Romanşça konuşan yazarlar da katkıda bulunur ancak diğerlerine göre bu oran daha azdır.
İsviçre edebiyatının en ünlü eseri Heidi'dir.
Heidi, Alpler'de dedesiyle yaşayan yetim bir kızın hikayesini anlatır.
Tüm zamanların en popüler çocuk romanlarından biridir ve İsviçre'nin bir simgesi durumuna gelmiştir.  Hikayenin yazarı Johanna Spyri (1827–1901), benzer konularda birçok kitap yazmıştır.4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com