18 Nisan 2011 Pazartesi

Fransa'da Nüfus ve Sosyal Hayat

Fransanın nüfusu 64 milyon, nüfus yoğunluğu 104'tür. Nüfus yoğunluğu çevresindeki ülkelere nazaran çok düşüktür. Bu oran Belçikada 200, İtalyada 165, Hollandada ise 367'dir.

On dokuzuncu asrın başlarında Fransa, Almanya ve İngiltereden çok daha kalabalıktı. 1850 yılından sonra doğum oranı birden düşüş gösterdi. Buna paralel olarak nüfus oranı da düşmeye başladı. Birinci Dünya Savaşındaki 1.300.000 kişilik kayıp, düşüş oranını körükledi. Savaş sonrası artmaya başlayan nüfus, İkinci Dünya Savaşı ile tekrar düştü. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise nüfus ve doğum oranında fazla değişiklik olmayıp sabit bir doğru izlemektedir. On dokuzuncu asrın başında % 27,7 olan ölüm oranı, 1971de % 10,7 düşmüştür. Nüfusun % 15i 65 yaş üstü, % 20si ise 20 yaş altındadır. Fransız halkının ülke içindeki dağılımı çok dengesizdir. Nüfus, sanayi ve maden bölgelerinde yığılmaktadır. Nüfusun yaklaşık % 75i şehirlerde yaşamaktadır. En büyük yerleşme merkezi ve Fransanın başkenti olan Parisin nüfusu 10 milyondan fazladır. Fransanın ikinci büyük şehri bir milyondan fazla nüfus ile Lyondur. Diğer önemli şehirleri ise Marsilya, Lille-Roubaix-Tourcoing, Bordeaux, Toulouse, Nantes, Rouin, Grenoble gibi şehirlerdir.
Fransa Katolik bir ülkedir. Nüfusun % 2sini Protestanlar, % 1ini ise Museviler meydana getirmektedir. Bundan başka çeşitli Afrika ülkelerinden gelmiş bir milyona yakın Müslüman vardır.
Eğitim, Milli Eğitim Bakanlığının kontrolü altında yapılmakta olup, düzenli bir eğitim sistemi vardır. 6-16 yaş arasında öğrenim mecburidir ve parasızdır. Halkın % 99u okuma-yazma bilir. Dili Fransızcadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com