18 Nisan 2011 Pazartesi

Fransa'nın Tabii Kaynakları

(Place de la Nation, rue Jaucourt, balcons fermés)
Maden bakımından Fransa Avrupanın genel karakterindedir. Her madenin ve çıkan madenlerin yeterli ölçüde olduğu söylenemez. Buna rağmen bazı madenleri kendine yetmekte hatta dışarı satmakta iken, bazılarını da dışarıdan almaktadır.

Ardenler bölgesinde, Belçikadaki zengin kömür havzasının diğer bir yarısı bulunmakta ve Fransızlar tarafından işlenmektedir. Masif Santralın kuzey doğusunda Monteau Les Mines bölgesinde zengin kömür yatakları vardır. Creuzo, Saint-Etiente, Clermont-Ferrant bölgelerinde de kömür madenleri bulunmaktadır.
Moruan Dağlarının güneydoğusunda Autun bölgesinde, Autunun doğusunda Catedor civarında, Marsilyanın kuzey doğusunda, Provence bölgesinde ve batıda Bordedufun güneyinde, Landlar bölgesinde linyit yatakları vardır. Lorraine bölgesinde Avrupanın en zengin demir yatakları bulunur. Ayrıca Nantes ve Rennes şehirleri arasında, Normandiyada Flers civarında da demir madeni çıkarılır. Seli Nehri üzerinde Lacqda ve Toulouseun güney doğusundaki Muret civarında tabii gaz elde edilmektedir. Causses ve Proencede boksit çıkarılmaktadır. Biskay Körfezinde Bayonne yakınlarında ve Larrainede Nancy yakınlarında tuz elde edilmektedir. Masif Santral ve Vande bölgesinde az miktarda uranyum elde edilir. Diğer madenlerden çıkarılanlar var ise de önemsizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com