3 Nisan 2011 Pazar

Toompea Binası

Belediye Meydanından, yukarıya hükümet meydanına doğru çıkabilirsiniz. Hükümet meydanı (Toompea) şehrin en yüksek noktasıdır. Burası şehirde, merkezi otoritenin kurulduğu ilk yerdir. Önceleri, piskoposun yönetiminde kalan Tallin şehri, daha sonraları soylular tarafından yönetilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise Estonya Meclisi, buraya bulunuyor.

Buradan göl manzarası mükemmel görülüyor. Binanın bulunduğu tepenin üzerinde, bir de şehir manzarasını görebileceğiniz harika bir teras var. Duvardan aşağıya bakınca, kenti bütün görkemi ve ihtişamı ile görebiliyorsunuz. Farklı yönlerdeki platformlardan tüm kenti görebilirsiniz. Çarlık ve Rus dönemlerine ait: fabrikalar, sanayi bölgeleri, 1970-80’li yıllara ait toplu konut alanları, kuzeye ve güneye doğru ise, bahçe içinde evler, ikişer katlı, 4-5 daireli ahşap evler var. Bütün bunlar: yeşillik ve ormanlık alan içinde uzanıyor.

Sokak satıcıları var. Unutulmaz Tallin hatırası satın almak isterseniz: bu sokak satıcılarında satılan “bozuk paralar” var. Bozuk paraları, kendiniz yapıyorsunuz. Elinize büyük bir çekiç veriyorlar, bozuk paranızı kendiniz yapıyorsunuz. Üzerine Tallin şehrine ait bir arma basılıyor, ama elbette, biraz kuvvet gerekiyor.

Toompea bölgesi kiliseler, şık butikler ve büyükelçiliklerle dolu. Burada gezerken, biraz önce söylediğim bozuk para dışında buraya has ve dünyada en çok burada bulabileceğiniz bir şey daha var, bunu satın alabilirsiniz: Kehribar Taşı.

Evet, gezimize devam ediyoruz. Pikk Jalg (Uzun bacak) sokağına gelin. Buradan aşağıya inin. Çok eski zamanlarda, buradan atlı arabalar geçiyormuş. Kısa bacak sokağını ise, yanlızca yayalar kullanıyormuş. Sokakta sanatçılar, yaptıkları resimleri satıyorlar. Yol boyunca, ressamlar göreceksiniz, beğendiğiniz bir resim satın alabilirsiniz. Ayrıca, St.Olaf kiliseni var, buranın kulesi bayağı yüksek, yaklaşık 124 metre. Bu kuleye çıkabilirsiniz.

Bu yazı
http://www.fotoajans.com/resim.php?a=http://www.gezi-yorum.net/wp-content/uploads/2010/05/estonya.talin_.4.jpg&t=ljqlHqc73BxJAM:&h=//www.gezi-yorum.net/estonya-tallin/
linkinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com