6 Aralık 2012 Perşembe

Gazze Konvoyu Sınırı Geçiyor

İngiltere'den yola çıkan "Filistin'e yol açık" adlı uluslararası yardım konvoyu dün Mısır'lı yetkililerle çıkan anlaşmazlıkların kısmen aşılmasıyla Gazze'ye hareket etti ve bazı araçlar sınırı geçmeye başladı.
Ancak konvoyun sadece bir kısmı Mısır üzerinden Gazze'ye geçebilecek.
Konvoy Mısır'a geçiş konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle zaten bir hafta gecikmişti
17 ülkeden katılan 200 araçlık konvoydan 139 aracın içindeki yolcu ve yardım malzemeleriyle Gazze'ye geçişine izin verildiği bildiriliyor. Türkiye'den konvoya katılan İnsani Yardım Vakfı yöneticisi Hüseyin Oruç NTV'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Mısır, araçlarımızın hepsini alamayacağını söyledi. Bir kısmının diğer sınır kapılarından, yani İsrail'in kontrolünden geçerek Gazze'ye girebileceğini söylediler. Biz de bunu kabul etmedik. Şimdi müsaade edilen ölçüde kayonlarımız Gazze'ye girecek. Diğer kamyonlar ise ya Türkiye'ye geri dönecek ya da Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarına gidecek."
Mısır'ın izin verdiği 139 aracın içindeki yolcu ve yardım malzemeleri ile Gazze'ye doğru ilerlediği bildirildi. Verilen izin Gazze'de sadece 48 saat kalınmasına yetiyor.

55 Yaralı 

Salı akşamı El Ariş limanında Mısırlı yetkililerin konvoyda bulunan 57 araca Gazze'ye giriş izni vermemesi üzerine konvoydakilerin yaptığı protesto gösterisi sırasında olaylar çıkmıştı.

Göstericilerle Mısır polisi arasında yaşanan arbedede konvoydan 40 ve Mısır polisinden de 15 kadar yaralı olduğu haber veriliyor.
Reuter haber ajansı bir güvenlik yetkilisine dayanarak, El Ariş limanını işgal eylemine girişen konvoydaki eylemcilere karşı Mısır polisinin tazyikli su kullandığını bildirdi.
Yaralananlar arasında İngiliz vatandaşlarının da bulunduğu haberi ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı Mısırlı yetkililerle temasta olduğunu bildirdi.
Bundan önce de konvoyun Suriye'den Mısır'a ne yolla geçeceği konusunda anlaşmazlıklar yaşanmıştı.
Yardım konvoyu, önce Mısır'ın Akabe Limanı üzerinden Gazze'ye ulaşmak istemişti. Mısır'ın, bu limanın kullanılmasına izin vermemesi üzerine, konvoy Suriye'ye geri dönerek Lazkiye Limanı üzerinden Mısır'ın El Ariş Limanı'na ulaşmaya çalışmıştı.

Mısırlı güvenlik görevlisi vuruldu

Gazze Mısır sınırında Filistinlilerin yaptığı bir gösteri sırasında çıkan olaylarda da Mısırlı bir sınır muhafızı öldü.
Gösteri, Hamas hareketi tarafından, sınırın altındaki tünellerden Gazze'ye kaçak mal götürülmesini engellemek için Mısır tarafından inşa edilen yeni yeraltı duvarını protesto amacıyla örgütlenmişti.
Filistinliler, Mısır üzerinden Gazze'ye ulaşmaya çalışan uluslararası yardım konvoyuna engeller çıkarılmasını da protesto ediyorlardı.
21 yaşındaki görevlinin sınırın Filistin tarafından açılan ateş sonucu vurulduğu açıklandı.

GAZZE ŞEHRİ'NİN TARİHÇESİ

FİLİSTİN İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com