Kendi alanlarında önemli bazı İsviçreli bilim adamları:Leonhard Euler (Matematik),
Louis Agassiz (Glasiyoloji), Auguste Piccard (aeronautics), Albert Einstein (fizik)
Sayısız uluslararası kuruluşa ev sahipliği yapan İsviçre, bu
özelliğine yakışır şekilde, Cenevre'de yer alan, 100'den fazla ülkeden
gelen ve yüzde 80'i yabancı öğrencilerden oluşan Graduate Institute of International and Development Studies
adlı yüksek enstitüye de ev sahipliği yapmaktadır.Politik bilimler, uluslararası ilişkiler, hukuk gibi alanlarda uzmanlaşmış olan kuruluş, sadece kıta Avrupa'sının bu alanlardaki en eski okulu değil aynı zamanda en prestijli olanıdır.
Birçok Nobel ödülü de İsviçreli bilim adamlarına verilmiştir.
Bunlar arasında Bern'de çalıştığı sırada Özel İzafiyet Teorisini geliştirdiği iddia edilen meşhurlaştırılmış bilim adamı(!) Albert Einstein'ı başta saymak gerekir.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Tüneli
CERN dünyanın En Büyük Laboratuvarı ve Aynı Zamanda World Wide Web'in (www) Doğum Yeridir.
Son yıllarda Vladimir Prelog, Heinrich Rohrer, Richard Ernst, Edmond Fischer, Rolf Zinkernagel ve Kurt Wüthrich gibi çok sayıda bilim adamı Nobel ödülü almıştır.Bugüne kadar çeşitli alanlarda toplam 113 Nobel ödülü İsviçre'ye giderken bunlardan 9'u Nobel barış ödülü olmuştur.
Cenevre ve Fransa'daki sınır komşusu Ain ortaklaşa olarak dünyanın en büyük laboratuvarına sahiptir. CERN adındaki bu laboratuvar parçacık fiziği çalışmaları için oluşturulmuştur.
Bir diğer önemli bir araştırma merkezi olan Paul Scherrer Institute'dır. Bugüne kadar çok sayıda bilimsel keşif de İsviçre laboratuvarlarından dünyaya yayılmıştır.
Bunlara arasında LSD, Atomik kuvvet mikroskobu (Nobel ödüllü) ve Velcro tanınan örneklerdir. Bunların dışında yeni dünyaların keşfini sağlayan Auguste Piccard'ın basınçlı balonu ve okyanusların en derin yerlerine kadar ulaşmamızı sağlayan Jacques Piccard'ın Bathyscaphe'ı de vardır.
İsviçre Uzay Ofisi değişik uzay teknolojileri ve programları ile uğraşan bir kurumdur.
Bu kurum aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansının 1975'teki 10 kurucusundan biri ve ESA bütçesinin 7. büyük destekçisidir. Özel sektörde de Avrupa'nın en büyük uzay teknolojisi malzemeleri üreten RUAG ve Maxon Motors gibi kuruluşlar uzay endüstrisi alanında faaliyet göstermektedir.4
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
muzafferbadem@hotmail.com