4 Eylül 2010 Cumartesi

Buenos Aires Eyaletinin Tarihçesi

İspanyol sömürgecilerin gelişinden önce bölgede yaşayan yerli halk olan Pampas yerlileri ve Querandíler gibi diğer grupların kültürleri hemen hemen tamamen yokolmuştur. Pedro de Mendoza Santa María del Buen Ayre 'yi kurdu, yerlilerle olan ilk ilişkiler barışçıl olsa da sonradan durum kötüleşti. Şehir 1541 yılında boşaltıldı. Juan de Garay, şehri 1580 yılında Santísima Trinidad y Puerto Santa María de los Buenos Aires olarak tekrar kurdu.

Yerlilerle sürekli savaş hâli devam ederken sığır çiftlikleri bölge ekonomisinin merkezi olan Buenos Aires limanından ülke içine doğru yayılmaya başladı. 18. yüzyılda Río de la Plata Genel Valiliği'nin kurulmasıyla birlikte et, deri ve bunlardan yapılan ürünlerin bu limandan ihraç edilmesi bölgenin ekonomik gelişmesinin kaynağı olmuştur.

Yerli halkı, İspanyol fatihler tarafından bölgeye getirilen Avrupa kültürüne asimile etmek için uğraşan Cizvitler başarılı olamadılar. 18. yüzyılın sonuna doğru Salado nehri iki uygarlık arasında sınır olmuş ve belirgin bir dengeye erişilmişti. Sınır yerleşimlerine yapılan yerli akınlarının tamamen durması ancak 1879'da başlayan Çöl Fethi (İspanyolca: Conquista del Desierto) ile yerli halkların hemen hemen tamamen soyunun yokedilmesiyle mümkün olmuştur.

1816 yılında İspanya'dan bağımsızlık kazanıldıktan sonra federal sistemin yönetildiği yer olan Buenos Aires şehri ve eyaleti ülkenin diğer eyaletleri ile sürekli çekişme hâlinde olmuştur. Bu dahili istikrarsızlık dönemi uzun yıllar boyunca sürmüştür.

La Plata şehri eyaletin başkenti olması amacıyla 1882 yılında kuruldu. Bu dönemde eyalet nüfusu yarım milyona yaklaşıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com