4 Eylül 2010 Cumartesi

Buenos Aires Eyaletinin Tarihçesi Coğrafyası

Buenos Aires eyaletinin yüzölçümü 307.571 km²'dir. Eyaletin doğusunda Atlantik Okyanusu bulunur. Arajantin'in en büyük eyaletidir. Güneybatıdan itibaren saat yönünde ilerlenirse komşuları Rio Negro, La Pampa, Córdoba, Santa Fe ve Entre Rios eyaletleridir.

Genel olarak düzlük olan eyalette iki alçak sıradağ bulunur: Sierra de la Ventana (Bahía Blanca yakınında) ve Sierra de Tandil (Tandil). En yüksek noktası Cerro Tres Picos (1.239 m, 38° 8' S, 61° 58' W) ve en uzun irmağı Río Salado 'dur (700 km).

Pampaların bir parçası olan eyaletin iklimi okyanustan çok etkilenir ve yazları sıcak, kışları ılımandır. Sıcaklık ortalamaları 13 ile 17 °C arasındadır. Nem oranı yüksektir ve yıl içinde düzenli olarak çok yağış alır. Kıyı bölgelerde yağış miktarı yıl boyunca 500 mm ile 1.000 mm arasında değişir. Batı ve güneybatı bölgeler görece daha kurudur.

Batıdan esen Pampero rüzgârları tüm eyaleti kateder. Güneyden esen Sudestada sıcaklık düşüşlerine ve fırtınalara neden olur.Özellikle her yıl 30 Ağustos'ta olan Santa Rosa fırtınasının kaynağı da Sudestada'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com