18 Temmuz 2012 Çarşamba

Denis Sassou Nguesso, Kongo Devlet Başkanı

 Kongo Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso 2009
Denis Sassou Nguesso (d. 23 Kasım 1943), 1997 yılından bu yana Kongo devlet başkanı olan Kongolu bir politikacıdır. Denis Sassou Nguesso daha önce 1979 ile 1992 yılları arasında devlet başkanlığı yapmıştı. Başkan olarak yaptığı ilk dönemde 12 yıl boyunca Kongo İşçi Partisi (PCT) tek parti rejimine doğru yola çıktı. Ağır baskısı altında 1990 yılında çok partili siyaseti tanıttı ve sonra devlet başkanı olarak görevde kalan 1991 Ulusal Konferansı, yürütme yetkilerini elinden alındı​​. 1992 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu, ancak mağlup oldu, üçüncü sıraya yerleşti. Bir geçiş döneminin ardından muhalefetin katılımının yoksun olduğu 2002 başkanlık seçimlerini kazandı. 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yine tartışmalı koşullar altında yeniden seçildi.
Sassou Nguesso bunlardan en önemlisi olarak çeşitli siyasi partiler tarafından destekleniyor. Aynı zamanda PCT Merkez Komitesi Başkanıdır.
Mbochi kabilesinin bir üyesi Sassou Nguesso, ülkenin kuzeyinde Oyo ilçesinde Edou'da doğdu. Ülkesine bağımsızlık verilmesinden hemen önce 1960 yılında orduya katıldı. Elit bir milis alayına katılmak için önce Fransa, Saint Maixent'de ve Cezayir'de askeri eğitim aldı.
Sosyalist eğilimli olan Denis Sassou Nguesso Ağustos 1963'de Les Trois Glorieuses'da Fulbert Youlou muhalefetini destekledi. 1968 askeri darbesinden sonra Marien Ngouabi iktidara geldi ve ardından Aralık 1969'da Kongo İşçi Partisi kurucu üyesi oldu.
1970 yılında Sassou Nguesso, yeni başkanlık konseyinin Güvenlik ve bir bakanın Direktörü yapıldı.


KONGO CUMHURİYETİ (Republic Of The Congo) ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com