21 Temmuz 2012 Cumartesi

Gabon'da Devlet Başkanı Müslüman Oluyor

Ömer Bongo Ondimba Vefat Ettiği 2010 yılına kadar Devlet Başkanlığı görevinde kaldı.
Gabon'un İlk Devlet Başkanı olan Leon M'Ba, 1967'nin Kasım ayında ölünce, yerine Ömer Bongo geçti. Daha önce hıristiyan olan ve adı Albert Bernard Bongo olan Ömer Bongo Ondimba, 1972'de Müslüman olduktan sonra bu adı almıştır. Ömer Bongo'yla birlikte ailesi de Müslüman oldu ve onun Müslüman olması kabilesini de etkiledi. Dolayısıyla onun ardından Bongoların çoğu Müslüman oldu. Ömer Bongo, 1973 Arap - İsrail savaşından sonra İsrail'le diplomatik ilişkilerini kesti. Ömer Bongo 5 Aralık 1993'te gerçekleştirilen seçimlerde yeniden devlet başkanlığına seçildi.

Ömer Bongo'nun İslam'ı seçmesindeki en önemli etken ise Fas Kralı II.Hasan olmuş. Ömer Bongo, çok iyi dostu olan bir önceki Fas Kralı 2. Hasan'ın sayesinde Müslüman olmuş. Kral, bizzat Gabon'a gelip Cumhurbaşkanı'nı almış ve Hac görevini birlikte yerine getirmişler.

Ömer Bongo, Müslüman olunca devlet televizyonuna çıkmış, halka seslenmiş. Halka şu mesajı vermiş:
"Müslüman oldum, Ama ülkemin büyük bölümü Hristiyan. Eğer Müslüman olmam sizi rahatsız edecekse, ben istifa etmeye hazırım..."
Ama halktan olumsuz bir tepki gelmemiş. 2010 yılında ölünceye kadar da görevine devam etmiş Ömer Bongo.
Yerine ise başkan olarak o da Müslümanlığı kabul etmiş olan oğlu Ali Bongo seçilmiş. Seçimler uluslararası gözetim altında yapılmış ve hileye rastlanmamış.
Baba Bongo da, oğul Bongo da Müslüman olmakla beraber ailenin tümü İslam dinini seçmiş değil. Yani Cumhurbaşkanı ailesinde hala Katolik olanlar var.


 GABON (Gabon) SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com