20 Temmuz 2012 Cuma

Gabon'da Siyasi Hayat

19 Temmuz 2012 tarihindeBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde ile görüştü.
Gabon’da çok partili cumhuriyet rejimi hakimdir. 1961 anayasası ile vatandaşlar arasında aile, ırk, dil, din farkı gözetilemeyeceği kabul edildi. 1990'da çok partili yaşama geçildi. 26 Mart 1991'de anayasa değişikliğiyle Partiler Yasası kabul edildi. 1992'de Omar Bongo yeniden cumhurbaşkanlığına seçildi. Millet meclisi tek dereceli seçimle beş yıl için, cumhurbaşkanı ise yine tek dereceli seçimle yedi yıl için seçilir.
Cumhurbaşkanı tarafından tayin edilen Bakanlar Kurulu yürütme gücüne sahiptir. Bu bakımdan yönetim sistemi, başkanlık sisteminin aynıdır. Cumhurbaşkanı Omar Bongo, ayrı parti kurulmasına izin vermemekle beraber, adına “Sınırlı Demokrasi” dediği, ayrı listelerden milletvekili adaylarının seçilmesine izin vermiştir. Bu şartlarda Gabon’da parlamentonun selahiyetleri oldukça sınırlandırılmıştır.

Ülkenin eskiden tek partisi olan Gabon Demokrasi Partisi hâlen iktidarı elinde tutmaktadır. Devletin en üst yöneticisi cumhurbaşkanı, hükümet başkanı ise başbakandır. Yasama yetkisi 120 üyeli parlamentodadır. Parlamento üyeleri serbest genel seçimle belirlenmektedir.

GABON (Gabon) SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com