21 Temmuz 2012 Cumartesi

Gabon'da İslami Hareket

 Gabon'un Port-Gentil Şehrinde Bir Cami
Gabon'da Müslümanların sayısı, son yıllarda Müslüman olanlarla ve çok sayıda Nijeryalı Müslümanın bu ülkeye göç etmesiyle hayli arttı. Nijeryalı Müslümanlar, Gabon'un bir petrol ülkesi olması dolayısıyla bu ülkede hayat şartlarının iyileşmesi ve iş imkânı bulabilmeleri dolayısıyla Gabon'a göç ettiler.

Devlet başkanı Bongo'nun İslâm'a girmesiyle Gabon'daki Müslümanların durumu daha da iyileşti. Gabon'daki İslâmi tebliğ ve eğitim çalışmalarını genellikle Batı Afrika Felah İslâm Konseyi Kurumu adlı bir kurum organize etmektedir. Bu kurumun Gabon'da İslâmi eğitim veren beş medresesi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kurum tarafından Müslümanların yardım ve destekleriyle başkent Libreville ve ülkenin en büyük limanının bulunduğu Port - Gentil başta olmak üzere ülkenin ileri gelen yerleşim merkezlerinde çok sayıda cami ve mescit açılmıştır. Buralar hem ibadet için hem de İslâmi eğitim ve tebliğ çalışmaları için kullanılmaktadır. Gabon'daki İslâmi çalışmalar halk arasında son derece etkili olmakta ve Müslümanların sayısı günden güne artmaktadır.
Ancak diğer Afrika ülkelerinde olduğu gibi Gabon'da da misyonerlik çalışmaları Müslümanların önemli bir baş ağrısı olmaya devam etmektedir. Özellikle bu ülke üzerinde Fransa'nın hâlâ ekonomik yaptırım gücüne sahip olması misyonerlik çalışmalarında bir avantaj olmaktadır. Misyoner kurumları ve onların verilerine itibar eden uluslararası araştırma kuruluşları Gabon'daki Müslümanların oranlarını hâlâ çok düşük göstermektedirler.

GABON (Gabon) SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com