Tacikistan’ın altyapı konusunda büyük eksiklikleri bulunmaktadır. Karayolları ve demiryollarının modernize edilmesi ve yeni hatların açılması sayesinde ülke içinde ulaşım kolaylaşacak ve bu durum ticareti de olumlu yönde etkileyecektir.
Tacikistan, otel ve konferans salonu sıkıntısı çekmektedir. Bu alanda Orta Asya’da önemli işlere imza atmış olan Türk firmaları daha aktif olabilirler. Özellikle başkent Duşanbe’de batı standartlarına uygun oteller ve konferans/kongre salonları yapılması gerekmektedir.
Topraklarının yüzde 93’ü dağlık arazi olan Tacikistan, kış turizmi açısından çok elverişlidir. Özellikle Pamir Dağları’nda inşa edilecek turistik tesislerle turizm geliştirilebilir.
Duşanbe zengin su kaynaklarına sahip olsa da altyapı yetersizliği nedeniyle nehir suları doğrudan musluklara verilmektedir. Bu nedenle ülkede su arıtma sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer Orta Asya ülkelerinin aksine zengin su kaynakları bulunan Tacikistan’da hidroenerji konusunda projeler mevcuttur. Bu projelere Türk firmaları dahil olabilirler.
100 kişiye sadece 3.6 telefon hattının düştüğü Tacikistan’da telekomünikasyon alanında önemli is imkanları mevcuttur. Tacikistan’da internet altyapısının geliştirilmesi de ülkenin ekonomik anlamda küresel entegrasyonuna yardımcı olacaktır. Ayrıca havaalanları için de haberleşme ve navigasyon sistemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Tacikistan’da özelleştirme kapsamında satılacak bazı tesisler Türk firmalarının ilgisini çekmektedir. Özelleştirme sürecinin hızlandırılması ile birlikte Türk firmalarının özellikle tekstil, iplik üretimi gibi sektörlerde yatırım yapabilecekleri düşünülmektedir. Ekonomide en büyük paya sahip olan tarım sektöründe Tacikistan'ın tarım ürünlerinin islenmesinde, paketlenmesinde ve ihracatında işbirliği mümkündür. Burada özellikle
pamuk üretimi, et ve süt ürünlerinin islenmesi, yeni tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi gibi konularda ortak çalışmalar desteklenmelidir. Ayrıca tarımsal ürünlerin yarıdan fazlası uygun depolama ve isleme tesisleri olmadığı için kaybedildiğinden bu konuda da işbirliğine gidilebilir.
Madencilik sektöründe mevcut yatakların daha iyi değerlendirilmesi için yatırıma ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkede halen islenmemiş alüminyum, altın, gümüş, uranyum, çinko ve tungsten yatakları mevcuttur. Ayrıca Tacikistan’da işletilmeyen kömür yatakları da bulunmaktadır.
Türkiye ile Tacikistan arasında ulaştırma konusunda işbirliği yapılması, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri olumlu yönde etkileyecektir. Türkiye’ye tanınan 300 ücretsiz geçiş belgesi hakkının 500’e çıkartılması oldukça faydalı olmuştur. Bunun yanında ortak taşımacılık şirketlerinin kurulması da düşünülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
muzafferbadem@hotmail.com