15 Temmuz 2011 Cuma

Acaristan İle İlgili Genel Bilgiler

Gürcistan’ın Güney Batısında yer alan Acara Bölgesinin Kuzeyinde Guria, doğusunda Samtshe, güneyinde Türkiye ve batısında Karadeniz bulunmaktadır. Bölge Acara ülkesi ve Acara vadisi olarak anılmaktadır. Doğa zenginliği ile ön plana çıkan Acara, nisbeten küçük bir arazi üzerine kurulmuş, kozaklı ve yapraklı ormanlar, subalpur ve alp çayırlarının yer aldığı dağlar ile çevrelenen, derin ırmak vadileri ve subtropikal bitkilerin bulunduğu güzel bir sahil kıyısıdır. Meshti boynu Acara’yı ikiye bölmektedir: Batı kısmı, denize komşu olan kısmı açlık, doğu kısmı ise dağlıktır. Acara’da birçok ırmak bulunmaktadır. Bunların başlıcaları: Acaristsgali ve Corohi’dir. Mesheti boynunun bittiği yerde Acaristsgali Corohi nehrine bağlanmakta, Corohi ise Karadeniz’e dökülmektedir.

Karadeniz, bütün Gürcistan’ın özellikle 54 km. uzunluğa sahip kıyısıyla Acara için önemli bir güzellik kaynağıdır. Karadeniz, bölge ikliminin oluşumunda, deniz ulaşımı, gemi yapımı, balıkçılık ve turizmin gelişiminde büyük öneme sahiptir.Denize yakın olması nedeniyle Acara iklimi ılıman ve nemlidir. Çok sıkı yağmurun yağdığı bölge, Aphazya gibi yeşilliklere bürünmüştür. Tarım alanında Kobuleti, Helvaçauri ve kısmen Keda bölgesinde yapılan çaycılık büyük önem arz etmektedir.

Narenciye çok eskiden beri tanınmış ve büyük öneme sahip bir tarım dalıdır. Genel manada, Kobuleti ve Helvaçauri şehirlerinde yer alan Narenciye, buz ve rüzgârdan korunmaya uygun tepelerde bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok yaygın olanı mandalinadır. Narenciye dışında bölgede yetişen belli başlı ürünler; Elma, armut, erik, kiraz, vişne, peyho, nar, incir ve muşmula. Üzüm bağcılığı da gelişmiş dallar arasında yer almaktadır. Bağların büyük bir kısmı Keda bölgesinde, deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte yer almaktadır.

Teknik kültürlerden, özellikle dağlık Acara’da, Acaristsgali vadisinde yetiştirilen tütün gösterilebilir. Tütün dışında doğal şartlarda bambu, defne, tungo türü tropikal ağaçların yetişimine katkı sağlamaktadır. Genel hububat kültürü mısır, fasülye gibi bütün bölgelerde yaygındır. Bostancılık her yerde yapılan bir uğraştır. Dağlık Acara’nın, özellikle Hulo ilçesinde tadı ve zengin verimiyle ön plana çıkan patates yetiştirilmektedir.
Hayvancılık bölgede geleneksel bir konuma sahiptir. İnek ve mandanın yaygın olduğu bölgede, koyun ve keçi Hulo, Şuahevi ve Helvaçauri ilçelerinde yetiştirilmektedir. Arıcılık bütün her yerde yapılmaktadır. Arı kovanlarının narenciye bahçelerine yakın olması nedeniyle farklı tad, aromat ve tedavi özelliği bulunan bal elde edilmektedirler.

Bölge insanı için Karadeniz balıkçılık adına önemli kaynaktır. Balıkçılar hamsi, istavrit ve birlikte gezen balıkları tutmaktadırlar. Balık çiftlikleri ise Kobuleti ve Helvaçauri bölgelerinde bulunmakta, aralarında bölgeye gelen turiste ve bölge insanının taze-taze yeme imkânının bulunduğu amerikan alabalığı da yetiştirilmektedir.

Acara sık yerleşimi ile Gürcistan’da birinci sırada bulunmaktadır. 339 yerleşim yerinden 330 köy, 7 kasaba ve 2 (Batum ve Kobuleti) şehir bulunmaktadır. Birçok fonksiyon yürüten Batum, tarihte değişik milletlere ev sahipliği yapması ve dini hoşgörüsü ile bilinmektedir.

Batum Acara Özerk Bölgesinin başkentidir. (Batum eski yunanca da derin manasına gelmektedir). Derin ve doğal olarak korunan körfezin kenarında, Kahaberi Ovasında yer almaktadır. Büyüklük olarak Batum, Tiflis, Kutaisi ve Rustavi’den sonra 4. büyük şehridir. Güzel bir doğa çevresine inşa edilen Batum Güney Avrupa kaidelerine uygun şekilde, düz çizgili mülklere, mimari olarak enteresan özelliklere sahip sahil şehridir. Bununla birlikte Batum Gürcistan’ın tatil merkezidir. Egzotik bitkilerin hâkim olduğu sahildeki bulvar şehrin en önemli güzelliklerindendir. 1967’de Batum’da inşa edilen akvaryumda 80 kadar değişik balık çeşidini görmeniz mümkündür. Akvaryum’da bulunan balıkların büyük çoğunluğu Güney ve merkezi Amerika, Afrika, Güney-Doğu Aya ve Avustralya akarsularından getirilmiş balıklardan oluşmaktadır. Botanik bahçe Batum’un en önemli güzellikleri arasında yer almaktadır. Yeşiltepe üzerinde bulunan bahçe, Batum’a 9. km uzaklıktadır. 1912’de ünlü coğrafya ve geobotanik uzmanı rus A.Krasnov tarafından kurulan bu bahçenin büyüklüğü 111 hektar ve içinde bulundurduğu çeşitlerle (5000’den fazla) dikkatleri üzerine çekmektedir.

Acara’nın mükemmel doğasının korunması amacıyla Kobuleti İli’nde Kintrişi Ulusal Parkı kurulmuştur. Ulusal park deniz seviyesinden başlayarak 450-2000 metre yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Ulusal parkta Ponto meşesi, huş ağacı, su; hayvanlardan, karaca, tilki, dağ keçisi, sincap, ağaç sansarı mevcuttur.

ACARİSTAN'IN İLÇELERİ

 

            GÜRCİSTAN TARİHİ            




GÜRCİSTAN'IN İDARİ BÖLGELERİ











    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    muzafferbadem@hotmail.com