16 Temmuz 2011 Cumartesi

Gürcistan'ın Yüzey Şekilleri

Eski Tiflis
Gürcistan yüzey şekilleri bakımından üç bölgeye ayrılır.

1. Kuzeyde Büyük Kafkas sıradağlarının bulunduğu bölge.
2.Güneydeki Acara-İmereti. Trialeti, Borcomi-Bakuriani ve Ahalstihe dağlarının bulunduğu Küçük Kafkas kütlesinden oluşan bölge.
3.Bu iki kütle arasında ova ve yaylaların yer aldığı engebeli çöküntü bölgesi.

Batıdan doğuya doğru gittikçe yükselen Büyük Kafkas sıradağları ülkeyi Rusya Federasyonu'ndan ayırır. En yüksek dorukları teşkil eden Şara (5068 m), Kazbeg (5047 m), Rustavi (4960 m), Tetnults (4852 m) ve Uşba (4700 m) bu bölgede bulunmaktadır; güneydeki küçük Kafkaslar daha alçak olup yükseklik Didi-Abuli doruğunda ancak 3301 metreye kadar çıkar.
Kuzey ve güneydeki dağlık kütleler arasında kalan çöküntü alanının batı tarafında Kolhit ovası, doğuda Kartli ve Kaheti yaylalaları bulunur. Kar ve buzullarla kaplı olan dağlardan inen çok sayıda ırmağın suladığı Kolhit ovasının Karadeniz'e yakın yerlerindeki bataklıkların kurutulmasıyla tarıma elverişli araziler kazanılmıştır.

Mesheti ve Lihi dağları, çöküntü bölgesini kuzey-güney doğrultusunda keserek Büyük Kafkaslar'la Küçük Kafkaslar'ı birleştirir. Bu dağlar aynı zamanda Karadeniz ve Hazar havzaları arasındaki su bölümü çizgisini oluşturur. Doğuda 2500 metreye kadar yükselen Kaheti, Lori ve Kartli yaylaları Kura nehrinin kolları tarafından parçalanmış ve engebeli bir görünüm almıştır.



            GÜRCİSTAN TARİHİ            




GÜRCİSTAN'IN İDARİ BÖLGELERİ











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com