15 Temmuz 2011 Cuma

Güney Osetya Macerası


Eski Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'nin idari sınırlarındaki tanınmayan Sırp devleti
Mihail Saakaşvili, Gürcistan-Abhazya ve Gürcistan-Güney Osetya anlaşmazlıklarının zorlayıcı yollarla çözümünü ile Hırvatistan'ın 1995 yılında Krayina'ya yaptığı saldırıyı taklit etmeye kalktı.

Yugoslavya parçalanırken, Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti idare sınırlarındaki Sırplar, İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan soykırımların tekrarlanmasından korkarak, 16. yüzyılda Sırpların iskân edildikleri topraklarında Krayina Sırp Cumhuriyeti'ni ilan etti. Ancak tanınmayan Sırp devletinin ömrü uzun sürmedi. Krayina’ya saldırmak ve oradaki Sırpları katletmek, MPRI’in Hırvatlara sunduğu bir plandı. 1 Mayıs 1995'de Emek ve Dayanışma Gününün kutlanması ve Hitler faşizminin yenilgiye uğratılması ellinci yıldönümü şenlik hazırlıkları sırasında Hırvat kuvvetleri, Ürdün, Nepal ve Arjantin BM Barış Gücü "koruması" altındaki Batı Slavonya'ya saldırdılar. Batı Slavonyalı Sırp güçleri hain saldırıya karşı ciddi bir direniş gösteremedi ve bozguna uğratıldı. Çok kısa bir süre devam eden "sınırlı polis harekâtı" sonucu 454 kadar öldürülmüş ve 18.000 kadar Sırp yerinde edilmişti. 4 Ağustos 1995 tarihinde ise Hırvat silahlı kuvvetleri Danimarka, Nepal, Polonya, Çekistan, Fransa ve Kanada Barış Gücü de "koruması" altında bulunan Knin Krayinası bölgesine Fırtına Harekâtı düzenleyerek, 2.650'den fazla Sırp’ı öldürdü, yaklaşık 250 bini ise vatan topraklarından sürdü. ABD destekli Krayina yıkılması İkinci Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’daki en kötü etnik temizlik olmasına rağmen Hırvat neo-ustaşa liderleri fiilen cezalandırılmamıştır. Ağustos 2008 Fırtına Harekâtının 13. yıldönümü itibariyle bilanço: ölümünden sonra ulusal kahraman olarak gömülen Franjo Tuđman, Lahey Mahkamesinde mahkûm olmayan Hırvatistan Ordusunun üç generalı, çoğunluğu hâlâ geri dönemeyen iki yüz binden fazla mülteci ve unutulmuş bir etnik temizlik.
 Eski Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin idari sınırlarındaki tanınmayan 
Oset ve Abhaz devletleri
Kafkasya'da da benzer bir senaryo vardı. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılma sürecine girmesiyle birlikte, Gürcistan’da yaşayan Abhazlar ve Osetler de, 1918-1920 yıllarındaki baskıların tekrar edilmesinden korkarak, Gürcistan'dan ayrıldıklarını ilân etmişler. Abhazlar ile Osetler, Rus-Oset gönüllüleri, Çerkez-Türk gönüllüleri ve Kafkasya Dağlı Halkları Asamblesi’nden aldıkları destekle, 1989-1993 savaşlarda bağımsızlığını savundu.

"Gürcistan toprak bütünlüğü" örneğinde ise Saakaşvili'nin dikkatinden kaçan bir şeyler vardı:

Fırtına Harekâtı başlamadan Srebrenitza katliamı gerçekleştirildi. Krayina etnik temizliğini kamufle etmek için de Batı, "Birleşmiş Milletler 8.000 kişinin katliamını önlememiş" üzerine bir haberleriyle ve "toplu mezar kalıntılarının" açıkça görüldüğü Amerikam casus uçaklarının yapılan fotoğraflarıyla kamuoyunun dikkatini başka yönlere çekmeyi başarmıştır.
Fırtına Harekâtı esnasında NATO uçakları Sırp radarlarını bombalayarak, Hırvat silahlı kuvvetlerine doğrudan doğruya yardımcı bile oldu.
Batılı ülkeler verdikleri Yugoslavya'ya ekonomik ambargosunun kaldırılması üzerine garantilerle, Sırbistan ile Bosna’daki Sırpların, Krayina’daki soydaşlarının yardımına gelmemesini sağlamıştır.
Hırvatlar, Doğu Slavoniya saldırmaya cesaret edemediler. Çünkü Doğu Slavoniya'daki Rusya Barış Gücü ve Doğu Slavoniya-Yugoslavya sınırındaki Sırbistan Ordusu, Hırvat saldırısı durumunda güç kullanacağını bildirdi.
Saakaşvili ve George W. Bush, 10 Mayıs 2005'te Gürcistan'daki Özgürlük Meydanı'nda
Mihail Saakaşvili, her şeye rağmen Batı'nın 13 yıl önce yaptığı şekilde, ABD'nin Rusya'yı kuşatma, parçalama ve işgal etme stratejisi büyük bir operasyonla Eski Sovyet topraklarında uygulanmaya kalkıştı.. 7 Ağustos 2008’de Pekin Olimpiyatları’nın açılışı şenlik hazırlıkları sırasında Gürcistan Ordusu, Güney Osetya Cumhuriyeti topraklarının kuvvet yoluyla işgali başlamıştı. Tanınmayan Oset devleti imha ettikten sonra Abhazya' ya gelecek darbe indirecekti. Ama Rusya barıştırıcı ve Oset gönüllü milis erleri takviye gelinceye kadar üstün düşman kuvvetlerinin hücumlarını püskürttüler ve karşı hücuma geçip işgalcileri geri attılar. Böylelikle, Abhaz ve Güney Osetlerin bir kısmını katledip bir kısmını dışarı atmak MPRI'in Saakaşvili'ne sunduğu bir plânı suya düştü. Bu nedenle Mihail Saakaşvili, Batılı ülkelerin nazarında da bütün itibarını kaybetti.


 
            GÜRCİSTAN TARİHİ            



GÜRCİSTAN'IN İDARİ BÖLGELERİ











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com