14 Şubat 2012 Salı

Liemba Vapuru

 Liemba Vapuru
Liemba, 1913 yılında İmparator II. Wilhelm'in emri ile Tanganika Gölü'nde Alman gücünü ve üstünlüğünü simgelemek amacıyla Kuzey Almanya'daki Meyer Werft tersanesinde yaptırılmış buharlı vapur.

Gemi yapıldığında Alman eski valisi olan Gustav Adolf von Götzen'in adı verilir ve Graf von Götzen adı ile suya indirilir.

Gemi modüler olarak inşa edilir. 160.000 perçin kullanılır ve istendiği anda parçalanabilmektedir. 10 ayda bitirilen gemi 67 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve 800 ton ağırlığındadır.

 Orijinaline Uygun Olarak Yapılmış Liemba Vapurunun Hamburg'da Bulunan Modeli
Vapurun Göle Taşınması 
1914 yılında geminin Afrikaya taşınması için demonte edilir. 5000 sandığa konarak trenle Hamburg limanına gönderilir. Buradan başka bir buharlı gemiye bindirilerek Afrikaya yollanır. Geminin parçalarına gemiyi birleştirecek üç tersane çalışanı da eşlik etmektedir.

Alman Doğu Afrikası'nın başkenti Darüsselam'a (şimdiki Tanzanya'nın başkenti) ulaşan gemi ordan trene yüklenerek 1251 km uzaklıktaki Kigoma'ya ulaştırmak için yola çıkılır.Yalnız demiryolu tam olarak bitmediğinden göle 300 km kala sandıklar etraftaki köylerden silah zoru ile toplanan adamlarla yolculuk yürüyerek tamamlanmak istenir. Yürüyüş 3 ay sürer.
Zorlu bir montaj süreci sonucu 5 Şubat 1915 günü gemi tamamlanarak suya indirilir.

I. Dünya Savaşı
I. Dünya Savaşı başladığında Britanya ve Fransızlar Alman kolonilerine saldırma kararı alır.Eskiden Belçika ile koloni sınırı olan Tanganika Gölü artık Belçika ile cephe olmuştur. Çarpışmalarda Graf Goetzen ilk yarayı alır. Tamir için Kigoma'ya çekilen gemi bir daha saldırıya uğrar. Geminin Belçikalıların eline geçmemesi için batırılma emri gelir.

Vapurun Batması
Gemi tekrar çıkarılacağı düşünülerek makina parçaları kalın bir yağ tabakası ile sıvanarak Kigoma'da Malagarasi Nehri ağzına yakın sığ bir yerde 16 Haziran 1916 yılında batırılır.

Gemi Belçikalılar tarafından bulunarak 1916 yılında tekrar yüzdürülür. Fakat 1920 yılında bir fırtına'da tekrar batar.

1927 - Günümüz
1927 yılında gemi tekrardan Britanyalılarca su yüzüne çıkarılarak ismi Liemba olarak değiştirilir. 1970 yılında ıskarta'ya ayrılan gemi 1976 yılında tekrardan hizmete alınır.

       TANZANYA ANA SAYFA   

  




 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com