4 Mayıs 2011 Çarşamba

Brezilya Nüfus Bilgileri

 São Paulo'daki Portekiz Dil Müzesi; dünyanın ilk dil müzesidir.
(Museum of the Portuguese Language in São Paulo, the first language museum in the world.)
Brezilya’nın bugünkü nüfusu, kendisini dünyanın nüfusu en yüksek altıncı ülkesi yapan toplam olarak tahminen 170 milyon kişiden oluşmaktadır. Demografik yoğunluk tam tamına, kilometre kareye 20 kişiden fazladır, ancak dağılım nispeten sahil boyunca uzanan dar bir kıyı şeridinde yoğunlaşmıştır. Ülkenin iç taraflarında, demografik yoğunluğu kilometre kare başına bir kişiden daha az yöreler mevcuttur. Önceki on yıllarda, iç kısımlarda oturmaya eğilim gösteren halkın buralardan uzaklaşması için Brasília’nın inşası girişimi; her yere ulaşan iç karayolları şebekesinin yapımı; ülkenin iç taraflarında yeni kalkınma merkezlerinin yaratılması; Itaipú ve Tucuruí gibi büyük ölçekte hidroelektrik projelerinin tomurcuklanması şeklinde teşvik önlemleri alınmıştır.
Brezilya’nın asıl nüfusu, göreceli olarak küçük kabilelere bölünmüş ve yarı sabit köylerde yaşayan yerlilerden oluşmuştu. Bu kabilelerin yaşamı avcılık ve balıkçılık üzerine yoğunlaşmıştı. Yoksulların, kolonyal madenler ve ekim alanlarında çalıştırılmasını sağlamanın uygun olmadığı görülünce, Portekizli göçmenler, Afrika’dan siyah köleler ithal etmeye başladılar. 1850’lerde köle ticaretinin sona ermesi ile iş arayan Avrupalı ve Ortadoğulu göçmen akını arttı. Öte yandan 1910’da -bir milyonun üzerinde- kitle halinde Japon akını başladı. Zaman geçtikçe, bu göçmen dalgaları çoğunlukla São Paulo, Paraná, Santa Catarina ve Rio Grande do Sul gibi eyaletlerde yerleşti ve bu bölgeler çok farklı kişiliklere büründü.

Irk karışımı, Brezilya’da böylesine çok halkın katılımı ile, ancak asıl temeli bağımsızlık olarak, her türlü olası karışımı yarattı. Kabaca, 1/3 Portekiz ve 2/3 Afrikalı asıllı nüfus Brezilya’nın yüksek düzeyde entegre nüfusunda bugün de egemen etnik ayırt edici unsurdur. Bununla beraber hepsinin, hiçbir fark ve ayrım olmadan, ulusal toplumda, iş ve politika hayatında yeri ve sözü ve çok yüksek derecede devinim yeteneği vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com