22 Şubat 2011 Salı

İran’ın ekonomik ve kültürel başarıları

İran, Irak ile yaptığı 8 yıllık savaş sırasında tıp alanında büyük bir tecrübe elde etti. Ağır ambargoyla karşı karşıya kalan İran, ilaç ve tıbbi araç ve gereçleri kendi geliştirdiği gibi en önemlisi de ameliyatlarda çok büyük tecrübe elde etti ve İranlı doktorlar en zor ameliyatları başarıyla gerçekleştirdiler. Bugün kalp ameliyatları dâhil cerrahide İran çok aşama kaydetti. Savaş sırasında kullanılan zehirli gazlara karşı da yeni yöntemler geliştirdi. Bu konuda da bir hayli birikimi oldu. İran’da bugün binlerce savaş mağduru sakat insan var. Bunların büyük bir kısmı da zehirli gaz mağduru! İran bunları artık yurt dışına tedavi için göndermiyor. Kendisi bakıyor ve bu alanda da dünyaya örnek olmuş durumda. Dünyanın birçok ülkesinde de kimyasal silah mağduru hastalar İran’a geliyor. İran İslam Cumhuriyeti Şehit Beheşti Tıp Bilimleri Üniversitesi Göz Hastalıkları Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Muhammed Ali Cevadi çok sayıda kimyasal silah mağduru gazinin bulunduğu İran’da, İranlı doktorların dünyada bu kimyasal silah mağduru hastaları tedavi etmekte ilk sırada yer aldığını açıkladı.


Dr. Cevadi, İran’da kimyasal silahlardan etkilenen ve çeşitli göz hastalıklarına maruz kalanların tedavisinin tamamen İran’da yapılabildiğini hatırlatarak, İranlı doktorların kimyasal silahlardan etkilenerek görme yetisini kaybetmiş birçok hastanın tedavisinde başarılı olduklarını ve bu hastalara görme yetisini yeniden kazandırdıklarını belirtti. Dr. Cevadi, organ ve doku nakillerine kadar birçok zor ameliyatın da İran’da başarıyla yapıldığını ve insanların görme yetisinin yeniden kazandırıldığını vurguladı. (İrna, 12 Mayıs 2007)

İran İslami Şura Meclisi Başkanı Golamali Haddad Adil ise, İran’da tıp alanında önemli gelişmeler yaşandığını ve İran sağlık sisteminin dünyanı bütün ülkelerinden özellikle de bölge ülkelerinden hasta kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Haddad Adil İbni Sina’yı anma ve doktor günü töreninde yaptığı açıklamada, İran’da bugün hastaların yurtdışına tedavi amaçlı gitmesine neden kalmadığı gibi sağlık sisteminin bütün dünya ülkelerinden hasta kabul etmeye hazır olduğunu belirtti.

Haddad Adil İran’da parlamentonun tıp, sağlık ve hemşirelik alanlarında önemli girişimlere imza attığını hatırlatarak, bu dönem meclisinin köy aile doktor sayısını 1.300 doktordan 6.000 doktora çıkarma karar aldığını ve kişi başına düşen ortalama sağlık giderinin de % 75 azaldığını vurguladı. (İrna, 24 Ağustos 2007)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com