22 Şubat 2011 Salı

Yeni bir doku yapıştırıcısı geliştirdiler

İranlı bilim adamları, yeni geliştirdikleri doku yapıştırıcısıyla bir ilke daha imza attı. Şehit Beheşti Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Ali Rıza Zali, 9 Ağustos 2007 günü düzenlediği basın toplantısında, İranlı bilim adamlarının 60 yıldır dünyada kullanılan mevcut doku yapıştırıcılarından çok daha üstün özellikli yeni bir tür doku yapıştırıcısı geliştirdiklerini söyledi. Zali, mevcut doku yapıştırıcılarının neden olduğu sorunların ve yan etkilerin ürettikleri yeni doku yapıştırıcısında olmadığını belirtti. Eski doku yapıştırıcılarının 29 miligram fibronojen seviyesinde olduğunu hatırlatan Zali, Şehit Beheşti Üniversitesi bilim adamlarının ürettiği doku yapıştırıcısındaki fibrojen seviyesinin 30, 70 hatta bazı durumlarda 90 miligrama kadar yükseldiğini ifade etti. Yeni doku yapıştırıcısının elastik özelliği bakımından da öncekilere göre çok daha gelişmiş olduğunu anlatan Zali, bu özelliği ile de dünyada bir ilk olan söz konusu doku yapıştırıcısının kişinin kendi kanından ürettiklerini açıkladı.


İran geçen yıl da AIDS’e karşı vücudu güçlendiren ilaç bulduğunu ilan etmişti. İlaç sanayinde de bir hayli mesafe kaydeden İran, yılda 65 milyon dolarlık ilaç ihraç ediyor. Ayrıca 110 milyon dolarlık da ilaç sanayinde kullanılan değerli bitkileri ihraç etti. Yine İran tıp araç ve gereçleri de ihraç ediyor.

İran hükümeti halkın refahının artırılması ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için de büyük gayret gösteriyor. Devlet gelirlerinin özellikle geri kalmış bölgelere aktarılması için özel planlar yapılıyor. İran’da halen planlı kalkınma uygulanıyor. İran Konut ve Şehircilik Bakanı Muhammed Saidikiya bu yıl içinde İran’da 1,5 milyon konutun yapılacağını ilan etti. Saidikiya konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 1,5 milyon konut yapımı için 150 milyar riyallik bir bütçe ayrıldığını hatırlatarak, Loristan eyaletinde 3200 milyar riyallik bütçeyle 45 bin konut inşa edileceğini ve bu konutların uygun bir şekilde halka özellikle de mahrum ve dar gelirli sınıfa sunulacağını belirtti. Saidikiya bu projeler doğrultusunda kooperatiflerin de yeniden yapılandırıldığını ve halkın uygun şartlarda konut sahibi olması için bakanlığıyla beraber diğer kurumların da işbirliğiyle önemli adımlar atıldığını vurguladı. (İrna, 3 Ağustos 2007)

Türkiye su sıkıntısı çekerken İran’da bu sıkıntı hissedilmiyor. İran yaptığı yatırımlar ve planlamayla su kaynaklarını en iyi şekilde kullanıyor. İran Enerji Bakanı Perviz Fettah İran halkının % 98,2’sinin temiz içme suyuyla elektrikten yararlandığını söyledi. Fettah konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, İran halkının nerdeyse tamamının temiz içme suyu ve elektrik kullandığını hatırlatarak, yeni yapılan 1000 megawattlık Usluye santralinin de bu yıl içinde ülke elektrik şebekesine bağlanacağını ve gelecek yıl içinde bu santralden tam kapasiteyle yararlanılacağını belirtti. Fettah hali hazırda İran’ın çeşitli bölgelerinde farklı fiziki ilerlemeyle 85 barajın inşasına devam edildiğini hatırlatarak, 10 yıl içinde bu yapılan barajların kullanılmaya başlayacağını ve suların bu barajlarda toplanacağını söyledi. Fettah yapılan programlarla her yıl 2 milyar m_ suyun ülke su kaynakları rezervlerine katıldığını ve İran’ın çeşitli bölgelerinde yapılması planlanan 160 baraj projesinin de incelemeye tabi tutulduğunu vurguladı. (İrna, 3 Temmuz 2007)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com