11 Mayıs 2011 Çarşamba

Tacikistan Ekonomisine Tarım'ın Katkısı

Tacikistan ekonomisinin en önemli sektörü olan tarım, aynı zamanda ekonomik kalkınma içinde ülkenin en avantajlı olduğu alan olarak gösterilmektedir. Üretimi yapılan baslıca ürün pamuk olup, bu ürünün ekimi Amu Derya ve Sri Derya nehirlerinin suladıkları alanlarda yapılmaktadır. Tacikistan’da toplam 280 bin hektarlık bir alanda yılda 600 bin ton pamuk üretimi gerçekleştirilmekte, ancak bunun sadece yüzde 10’u ülkede islenebilmektedir. Ülkede daha çok ince elyaflı pamuk üretimi gerçekleştirilmektedir. Resmi pamuk toplama dönemi 10 Ağustos’ta başlamakta, pamuk ekimi ise Mart ayı sonunda yapılmaktadır. Tacikistan pamuğu, Türkmen pamuğu ile birlikte dünyadaki en kaliteli pamuktur.

Başta buğday olmak üzere tahılların ekimi sulama imkanlarının daha az olduğu bölgelerde gerçekleştirilmektedir. Diğer ürünler arasında patates, soğan ve domates olmak üzere sebzeler, üzüm ve elma sayılabilir. İpekböceği yetiştiriciliği ve küçükbaş hayvancılık da Tacikistan tarım sektörünün önemli alanlarındandır.
Tacikistan’da yüzde 80’i özel sektör olmak üzere 100 civarında şirket gıda alanında faaliyet göstermektedir. Ayrıca 50 özel bahçe isletmesi söz konusudur. Bu isletmeler pamuk yağı, sebze ve meyve konserveleri, sigara, şarap, yemeklik tuz, alkollü ve alkolsüz içecekler gibi ürünlerin üretimini gerçekleştirmektedir.
Tacikistan’da tarım Sovyet döneminden kalma kolektif çiftliklerde yapılmaktadır. Ancak tarımın mekanizasyonu birçok komsu ülkeye göre daha gelişmiş olup, yedek parça ve yakıt sıkıntılarının giderilmesine çalışılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com