5 Şubat 2011 Cumartesi

Tolunoğulları

Tolunoğulları (Arapça: الطولونيون al-Tūlūnīyūn), Mısır'da kurulmuş İslam devletidir. Kurucuları Türk kökenli hanedanın iktidarda olduğu Mısır devletidir. Halkın çoğunluğu Araplardan oluşmaktaydı. Türk yönetiminde Mısır'da kurulan ilk devlettir. Bu devletin döneminde Mısır bayındır hale getirlmiş, han, hamam, cami gibi sosyal ve dini tesislerle donatılmıştır.

* Kuruluş tarihi: 868
* Kuruluş bölgesi: Mısır
* Başkent: Fustat (Kahire)
* Kurucusu: Ahmed bin Tolun
* Yıkılışı: 905

En güçlü dönemi kurucusu Türk asıllı Fergana'dan gelme asker kölesi[1] olan Ahmed bin Tolun dönemidir. Mısır, Tolunoğullarıyla birlikte ilk kez bağımsız olarak yönetilmiştir. Ahmet bin Tulun ekonomi alanında yaptığı düzenlemeler ile Mısır tarihinde yer edinmiştir. Bu dönemde Filistin, Bingazi, Suriye (878'den itibaren), Antakya ve Mersin alınmıştır.

Oğlu Humareveyh döneminde elden çıkan Suriye tekrar geri alınmıştır. Bu dönemde ekonomik nedenli ayaklanmalar çıkmıştır. Tolunoğullarında devletin temeli güçlü bir orduya dayanıyordu. Ordu, Türk askerlerinden oluşuyordu

Tolunoğulları döneminde Mısır, mimaride altın çağını yaşamıştır. Bu dönemde yapılan Ulu Cami ve Tolunoğlu Ahmet Cami Kahire'deki en önemli mimari eserlerdir 905'de Abbasiler tarafından yıkılmıştır.
Hükümdarlar [değiştir]

* Ahmed bin Tolun (868–884)
* Humareveyh (884–896)
* Abu l-Aschir (896)
* Harun (896–904)
* Şaban (904–905)

2 yorum:

  1. Bayrağı yokmuymuş Tolunoğullarının?

    YanıtlaSil
  2. Bayrağını çok aradım ama bulamadım. Bulabilirsem ekleyeceğim. Eğer bilen varsa muzafferbadem@hotmail.com 'a e-mail atarsanız eklerim.

    YanıtlaSil

muzafferbadem@hotmail.com