a) Siyasi Yapısı
Yönetim Şekli: Cumhuriyet
Devlet Başkanı: Zine El Abidine
1957 yılında Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra Habib Burgiba geniş yetkilerle Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Burgiba ülkeyi 1987 yılına kadar tek adam ve tek parti anlayışıyla yönetmiştir.
Burgiba’nın sağlığının bozulduğu gerekçesiyle 7 Kasım 1987’de yönetimi devralan Başbakan Zine El Abidine Ben Ali, sözkonusu tarihten bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini yürütmektedir. Burgiba gibi siyasi otoriteyi tekelinde tutan Cumhurbaşkanı Zine El Abidine Ben Ali, bu yetkilerini doğrudan seçtiği büyük çoğunluğu siyasi kimliğe sahip olmayan, bürokrat kökenli Hükümet üyeleri ile ülkenin tümüne yayılmış ve herşeyi gözlemleyen geniş bir üye kitlesini haiz, başkanı bulunduğu İktidar Partisi RCD (Rassemblement Constitutionnel Democratique) aracılığıyla kullanmaktadır.
Meclis’te bulunan öteki partilerin gerçek bir muhalefet oluşturmaktan ziyade göstermelik oldukları söylenebilir. Tunus’ta 24 Ekim 2004 tarihinde Cumhurbaşkanlığı ve Yasama Seçimleri gerçekleştirilmiş, Cumhurbaşkanı Ben Ali %94,48 oy oranıyla Cumhurbaşkanlığına beş yıllık bir süre için yeniden seçilmiştir.
b) Siyasi İlişkilerimiz
Türkiye-Tunus ilişkileri iki ülke arasında tarih ve kültürden kaynaklanan bağlar temelinde ve dostluk ilişkileri çerçevesinde sürdürülmektedir. İki ülke arasında herhangi bir siyasi sorun bulunmamaktadır.
1957–1987 yılları arasında Devlet Başkanlığı görevini yürüten modern Tunus'un kurucusu Habib Burgiba'nın Atatürk'e hayranlığı ve O'nun gerçekleştirdiği devrimleri uygulama çabaları bilinmektedir. Habib Burgiba dönemi iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını pekiştiren bir dönem olmuştur.
Tunus'un Arap dünyası içerisinde, hukuk düzeni büyük ölçüde yenilenmiş bir ülke olması ilişkilerimizin olumlu yönde ilerlemesine katkıda bulunmaktadır. Barış ve istikrar arayışlarının iki ülke dış politika seçenekleri arasında yarattığı benzerlikler BM ve diğer uluslararası kuruluşlarda işbirliği ve karşılıklı destek ilişkilerinde bulunmalarını kolaylaştırmaktadır.
Dışişleri Eski Bakanı Sayın İsmail Cem’in Mart 2000’de Tunus’u ziyaretinde iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında siyasi danışma mekanizması kurulmasını öngören İşbirliği Protokolü imzalanmıştır.
Sayın Cumhurbaşkanımız ise 15–16 Mayıs 2003 tarihlerinde Tunus’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ziyareti, iki ülke ilişkilerinin her alanda geliştirilmesine yönelik iki tarafta da mevcut iradenin en üst düzeyde teyidine imkan sağlamıştır.
Sayın Başbakanımız 2005'te, Sayın Bakanımız ise Mart 2006’da Tunus'u ziyaret etmişlerdir. Sayın Bakanımızın Tunus’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Tunus-Türkiye Eylem Planı imzalanmıştır.
1980 yılından günümüze kadar Türkiye ile Tunus arasında Devlet ve Hükümet Başkanları düzeyinde gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretlerin dökümü aşağıdadır:
I. Türkiye’den Tunus’a ziyaretler:
Cumhurbaşkanı Kenan Evren - 16–18 Ocak 1986
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel - 4–5 Mayıs 1998
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer - 15–16 Mayıs 2003
Başbakan Bülent Ulusu - 4–7 Ekim 1982
Başbakan Turgut Özal - 21–23 Mayıs 1989
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan - 28–30 Mart 2005
II. Tunus’tan Türkiye’ye ziyaretler:
Cumhurbaşkanı Zine El Abidine Ben Ali - 22–23 Mart 2001
Başbakan Mohamed M'Zali - 24–28 Mayıs 1983
Başbakan Hamed Karoui - 14–16 Temmuz 1992
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
muzafferbadem@hotmail.com