8 Mayıs 2011 Pazar

Tacikistan Müslümanlara Baskıyı Arttırdı


Tacikistan hükümeti din özgürlüğünü ayaklar altına alan operasyonlar cami kapatmalar ve sakallı insanlara yönelik tacizler ve tutuklamalar arttırdı.
Ocak ayının ilk 10 gününde, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yetkililerin her gün bir cami kapattığı bildiriliyor. Yetkililer camileri 2009 yılında kabul edilen mevzuata göre kayıtları olmadığı gerekçesiyle kapatıyor. İmamların ise, belirsiz nedenlerle başvuruları reddedildiği için kayıt sürecinden geçemediklerini belirtiyor.
Tacikistan yönetimi sakala karşı da savaş başlatmış durumda. Yerel medya sakallı erkeklere yönelik zulmü anlatan haberle dolu. Örneğin polis, aralarında Asya-Plus haber ajansı muhabiri Şukhrat Shodiyev'in de bulunduğu 30 erkeği sırf sakallı olmalarından dolayı bir saatten fazla gözaltında tuttu. Sorgulanan bu kişiler serbest bırakılmadan önce parmak izleri alındı. Öğretmenlerin sakal bırakmasının yasaklanmasının ardından "traş olmak zorunda kalan" jimnastik öğretmeni Şarali, hükümetin son baskılarına gerekçe olarak ülkenin doğusunda Ağustos'ta yaşanan çatışmaları gerekçe gösterdiğine vurgu yapıyor. Raşt Vadisi'ndeki çatışmaların ardından Cumhurbaşkanı Imamali Rahman yurt dışındaki Tacik öğrencilerin geri dönmesini emretmiş, medreselerde ve İslami üniversitelerde eğitimlerine devam eden Tacik gençler "yasadışı faaliyet" ile suçlanmıştı.
Bu ülkede "aşırılık" suçlamasıyla hapsedilen insanların sayısı da son bir yıl içinde hızla arttı. 17 Ocaktaki bir basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi Başkanı Nustratullo Abdulloyev, 158 kişinin bu suçlamayla hapsedildiğini, bu rakamın bir önceki yıl 37 olduğunu açıkladı.
Bu arada, camilerde artan devlet kontrolünün bir başka işareti de, hükümetin "imamların bilgilerini test etmek için" bir sertifikasyon süreci başlatması ve devlet tarafından imamlara 52 "onaylanmış" hutbe başlığı listesi dağıtılması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com