1 Ocak 2013 Salı

Filistin'de Ekonomi

1994 yılında geçici olarak kurulduğunun resmen ilan edilmesinden bu yana Filistin Ulusal Yönetimi, ekonomik kalkınma yolunda belirli bir mesafe kaydetmişse de, işgal şartları nedeniyle içinde bulunduğu genel siyasi durum ile maruz kaldığı bölgesel kısıtlama ve/veya ambargo ve abluka, ekonomik ilerlemenin potansiyelinin altında kalmasına ve sınırlı olmasına neden olmuştur.
Filistin ekonomisinin gelişimi 1967'den beri çok zor bir şekilde sürmekte olup, İsrail, bütün Filistin topraklarının kontrolünü elinde bulundurduğundan dolayı, Filistin ekonomisi İsrail ekonomisine sıkı bir şekilde bağlı kalmıştır.
1993'de Filistin Yönetimi'nin gelmesiyle, sınırların kontrolü ve idaresi İsrail'in elinde kalmıştır.
1993'den beri, Filistin ekonomisinin temel ekonomik göstergeleri bazen büyüme bazen de bozulma göstermektedir. 
Filistin Yönetimi'nin ekonomisinde 2006-2010 yıllarında bazı göstergelerin geliştiği ve Filistin'in toplam milli üretiminin büyüme oranında yükselme olduğu görülmüştür. 
Filistin'de sosyal ve ekonomik verilerin bütün bu pozitife yakın göstergeleri, özellikle son yıllarda yapılan uluslararası yardımlar sayesinde ortaya çıkmıştır.
Filistin ekonomisi, pozitif yada negatif bir şekilde ekonomik durumunu etkileyebilecek siyasi gelişmelere, fazlasıyla bağlıdır. 
Dış yardımların siyasi koşullara bağlanması, Filistin'in siyasi iç bölünmesi, ayrım duvarının İsrail tarafından yapılmaya devam etmesi, Filistin ekonomisinin durumunun çok nadir bir durum olduğunu ispatlamaktadır.
İkinci İntifada'nın 2001 yılında başlamasıyla İsrail tarafından Batı Şeria'da yürürlüğe konulan mal ve insan hareketi sınırlamaları, Filistin Yönetimi'nin güvenlik operasyonları sayesinde, 2010 yılında da gevşetilmeye devam edilmiş, Filistin içinde göreli bir hareket serbestisi meydana gelmiştir. 
İsrail'in Mavi Marmara baskınından sonra Gazze Şeridi'ne olan ablukayı gevşetmesiyle ve yeraltı tünellerinden mal ve insan kaçırılmasıyla Gazze Şeridi'nde de sınırlı da olsa bir ekonomik canlanma görülmüştür.
Filistin Yönetimi ekonomisi ile ilgili ayrıntılı bilgiye Müşavirlik Raporları kısmından, bazı sivil toplum kuruluşlarının raporlarına da aşağıdaki linklerden ulaşılabilir:


FİLİSTİN İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com