20 Ocak 2013 Pazar

Gurbanguli Berdimuhammedov (1957 - ?)

 Türkmenistan'ın İkinci Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov (1957 - ?)
Gurbangulı Berdimuhammedov (Türkmence:Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhammedow) (d. 29 Haziran 1957, Babarab, Göktepe Ahal) Türkmen siyasetçi ve Türkmenistan'nın ikinci cumhurbaşkanıdır.
Gurbanguli Berdimuhammedov, 1979 yılında Türkmen Devlet Tıp Enstitüsü'nün Diş Hekimliği Fakültesini bitirdi.
Daha sonra Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalıştı ve aynı zamanda Tıp enstitüsünde öğretim görevlisi olarak 1997 yılına kadar çalıştı.
1997 yılında Sağlık Bakanlığı görevine atandı.
Sağlık bakanı olduğu süre içerisinde Türk iş adamı Ahmet Muhittin Türk ile Stomadent isimli Protez diş fabrikasını kurdu.
2001 yılında Saparmurat Türkmenbaşı tarafından Devlet Başkan Yardımcılığı görevine getirildi ve aynı zamanda sağlık bakanlığı görevini de sürdürdü.
 Gurbanguli Berdimuhammedov
2004 yılında sağlık alanında yaptığı reformlar çok eleştiri almıştır.
Saparmurat Türkmenbaşı ölümü sonrası 21 Aralık 2006 cenaze töreni komisyon başkanı olarak seçildi. Aynı günde Türkmenistan meclisi kendisini geçici cumhurbaşkanı olarak seçti.
Berdimuhammedov, 26 Aralık 2006 meclis toplantısında, 11 Şubat 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanı seçimleri için aday gösterildi.
Bu seçimlerde kendisiyle birlikte altı aday yarıştı.
Berdimuhammedov, seçmenlerin % 99'unun oylamaya katıldığı seçimde, oyların % 89,23'unu alarak cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı.
14 Şubat 2007 gününde, cumhurbaşkanı yemin töreni sonrasında resmen görevine başlayarak Türkmenistan'ın ikinci devlet başkanı oldu.
Görev süresi 5 yıldır.
Yemin törenine Türkiye'den başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldı.
Kazakistan'dan Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev, Afganistan'dan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Gürcistan'dan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili,
Ukrayna'dan Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Özbekistan'dan Meclis Başkanı Halilov Erkin katıldı.
Berdimuhammedov, 2015 yılına kadar, tüm Türkmen vatandaşlara internet hizmetini gerçekleştireceğine dair seçimde söz vermişti.


KAYNAKÇA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com