21 Şubat 2011 Pazartesi

İran Devrim Muhafızları Ordusu

İran'da Kadın Polisler Eğitim Görüyorlar

İslami Devrim Muhafızları Ordusu (Farsça: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی Sepāh-e Pāsdārān-e Enghelāb-e Eslāmi) İran İslam Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetlerinin en büyük kolu.

İran İslam Devriminin ilk günlerinde Ayetullah Humeyni bu kurumun kuruluş emrini verdi ve Mayıs 1979'da bu ad ile faaliyet gösteren 3 ayrı kolun birleşmesi ile resmen kuruldu. İlk günlerde bu kurumun kuruluş amacının ülkede devrim sonuçları olarak hüküm süren emniyetsizliğin ve kargaşanın bastırılması evlere ve köylere huzurun ve asayişin geri getirilmesi olarak açıklansa da aslında gerilla tarzı yapılanmasından dahil kuruluş amacının devrime karşı bir karşı devrim oluşmasını engellemek ve devrimin asıl amacı olan kriterlere yani şeriat benzeri bir rejime ulaşmayı sağlamak olduğu belliydi.İran’da gün geçtikçe Resmi ordunun sınırları, görevleri ve imkânları azaltılıp Muhafızlar ordusunun gücü arttırılmaktadır. Ayrıca ülkede halk arasında korku salma ve cinayetler ile ünlenen bu kurum yolsuzluklar ve kanunsuzluklarla da ünlüdür. 2009 Cumhurbaşkanlığı seçiminde, 2005’de olduğu gibi Mahmud Ahmedinejad’ı desteklemiş, bununla yetinmeyip “Önceki seçimde hepsi yalan teşebbüsünü ezeriz” olarak yanıt vermiştir.
 İran'da Kadın Polisler

Iran'da vatani görev olarak yapılması gereken askerliğin büyük oranda bu kurumda yapıldığını göz önünde bulundurduğumuzda, 2005yılında patlak veren A.B.D. Dış İşleri Bakanlığının bu kurumu uluslararası terorist örgütler arasında göstermek istemesiyle bu kurumda mecburi askerliğini yapmış olan gençleri ciddi bir sıkıntıya sokmuş, ülkede skandal yaşatmıştır.Besic gibi seçkin birliklerden oluşan 200 bin kişilik Devrim Muhafızları Ordusu'nun Komutanı General Amir Ali Hacizade'dir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com