4 Mayıs 2011 Çarşamba

Kuzey Brezilya


Campinas'da  Brezilya Milli Synchrotron Işık Laboratuvarı
(Brazilian National Laboratory of Synchrotron Light in Campinas.)
Kuzey bölgesi hemen hemen Brezilya topraklarının yarısını kaplar. Yöre, hemen hemen baştan başa, gerçek bir serüven cenneti olan geniş Amazon yağmur ormanları ile kaplıdır. Doğa, bölgede, bitkilerin, hayvanların hatta insanların yaşam tarzını zorlayan egemen güçtür. 1.800 çeşit kuş, 250 çeşit memeli, 1.500 çeşit balık bölgede benzersiz bir renk ve ses cümbüşü yaratır.

Son yüzyıldaki kauçuk patlaması süresince Amazon bölgesi dünyanın en büyük doğal kauçuk üreticisi idi. Bu bölgedeki kentler bugün bile muhteşem zenginlik ve şatafat çağının izlerini taşımaktadır. Manaus, tüm dünyadan ithal edilen malların gümrüksüz olarak satılabildiği serbest bölge ve, birçok heyecan verici gezilerin çıkış noktası olan önemli bir endüstriyel merkez ve Amazon’a ana giriş kapılarından biridir. Dünyadaki en büyük nehir adaları topluluğu olan Rio Negro’daki 1.000’den fazla adadan oluşan doğal rezerv Anavilhanas’ı da kaçırmamalısınız.
Bölgeye bir başka ana giriş yolu olan Belém, Amazon nehrinin denizle buluştuğu yerde kurulmuş sevimli bir kenttir. Santarem, Porto Velho, Macapá ve Rio Branco gibi diğer şehirler şaşırtıcı doğal manzaralar ve ekzotik serüvenler sunarlar.
Şüphesiz bölgenin ana çekici yerlerinden biri de dünyanın en büyüğü Amazon Nehri Havzasının kendisidir. Amazon ve kolları dünya tatlı suyu kaynaklarının %20’sini oluşturur. Dünyadaki yirmi en büyük nehrin on tanesi Amazon Bölgesindedir. Nehirler, gür bitki hayatı ve büyüleyici kır manzaraları ile doğal dünyada görülecek en etkileyici yerlerden birisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com