4 Mayıs 2011 Çarşamba

Kuzey Doğu Brezilya



 Fortaleza eteklerinde BR-116 Karayolu 
(BR-116 highway in the outskirts of Fortaleza.)
Kuzeydoğu benzersiz plajları ve zengin mirası ile bir ziyaretçi cennetidir. Tarihî kiliseler, kolonyal mimari, renkli dünyevî ve dinî kutlamalar bölgesidir.

Kuzeydoğu, Brezilya’nın Avrupalılar tarafından sömürgeleştirilen ilk bölgesidir. Yerel halk ile Afrikalı kölelerin adetlerinin karışması güçlü ve değişik bir folklorik geleneğin oluşması ile sonuçlanmıştır.
Kuzeydoğunun her şehri kendi bireysel özelliklerine sahiptir. Salvador eyaletindeki Bahia şehri kiliseleri ve nefis şekilde yenilenen Pelourinho adındaki şehir merkezi; ve dinamik karnavalı yanısıra, “Capoeira” (dans olarak geliştirilmiş döğüş sanatı) gibi Afrikalı gelenekleri ve kentin caddelerinde beyaz elbiseleri içinde hindistan cevizi tatlıları ve baharatlı yemekler satan meşhur “Baianas” ile ünlüdür. Recife, Pernambuco ve komşu Olinda kasabası - bir dünya miras alanı - tarihî binaları ve Brezilya’daki en canlı, en geleneksel ve seçkin karnavalları ile ünlüdür. Campina Grande ve Caruaru “Sertão”’nun (yarı kurak iklimi ile belirgin kırsal bölge) ana merkezleridir. Maceió da benzerleri Aracaju, João Pessoa ve Natal gibi olağanüstü güzellikte plajları ile tanınır. Fortaleza’nın sembolü şehrin sahilleri boyunca görülen “Jangada” (Balıkçılıkta kullanılan yelkenli sal)dır. Teresina, sahilde yerleşik olmayan tek Kuzeydoğu başkentidir, ancak Parnaiba nehri üzerinde nefis akarsu plajları mevcuttur. Enfes mimarisi ve zarif seramik çinilerle dekore edilmiş ön dış cepheler, Fransız sömürgecileri tarafından kurulmuş sevimli São Luis’in en belirgin özelliğidir.

Kuzeydoğu, eşsiz güzellikler ve çarpıcı tezatlar bölgesidir. Plajları, beyaz kumları, ılık suları ve berrak gökyüzü ile dünyanın en çok ödüllendirilen yerleri arasındadır. Halkı konuksever ve yaratıcıdır, tarihinin gücünü ve geleneklerini tüm bölgede yer alan birçok festivaller ve törenlerle, ama ayni zamanda gerçek duyumsal tatlara dayali mutfağı ile her damağa, Avrupa, yerli ve hepsinden önce Afrika lezzetlerini, baharatlarını ve yemek adetlerini harmanlayan görkemli yemeklerle yansıtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com