13 Şubat 2011 Pazar

Nahçivan

Türkiye'nin hemen sınırında bir ülke: Nahçıvan. Gitmek, görmek isteyenler yıllarca karayoluyla "Hasret Köprüsü"nden geçerek ulaştılar buraya. Yaklaşık sekiz aydır Türk Hava Yolları'nın başlattığı seferlerle gidiliyor. Uçaktan indikten sonra 15 dakikada vize alınabilen ülkede, gezilecek-görülecek çok yer var.

Nahçıvan'ın bir komşu ülke olmasının ötesinde bir anlamı var bizim için. Türk cumhuriyetleri arasında ülkemizle sınır bağlantısı bulunan tek ülke burası. Atatürk döneminde, hem ileride özerklik statüsü kazanması hem de o zaman Nahçıvan'la aramızda bir sınır kurulması için İran'la toprak mübadelesi yapılmış. Atatürk 'Türk Kapısı' olarak nitelendirdiği Nahçıvan'ın 13 km'lik sınırı İran'dan 120 bin altın karşılığında alarak bu ülkeyle bağımızı kurmuş. 1. Dünya Savaşı'nda Türk ordusu Nahçıvan'ın Ermeni istilasından kurtulmasını sağlamış.

Türk Hava Yolları, 24 Haziran 2010'da bu Nahçıvan'a doğrudan sefer başlattı. Hem bu seferleri, hem de kara sınırımız olan tek Türk Cumhuriyetini görmek için oradayız. Burası sanki bizim ülkemiz. Topraklarına ayak basar basmaz bir kardeş sıcaklığı sarıp sarmalıyor insanı. Nahçıvan'a seyahat vizeli ancak vize işlemleri uçaktan iner inmez yapılıyor ve 60 günlük vizeyi sadece 15 dakikada alabiliyorsunuz.

Nahçıvan'da Türkiye'den gelenlerin ilgisini çekebilecek birçok tarihi mekan da var: Mümine Hatun Türbesi, Ashab-ı Kehf Mağarası, Nuh Peygamber'in Türbesi bunlardan bazıları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com