1 Şubat 2011 Salı

Şam Hamidiye Çarşısı























Son büyük Osmanlı eserlerindendir. Şam, çok değerli ipekleri, atlasları, kılıçları, tatlıları ve dondurmasıyla ünlüdür. 2. Abdülhamit döneminde yapılan Hamidiye Çarşısı; canlı, hareketli, renkli ve büyülü atmosferiyle Şam'a gelen herkesi kendine çeker. Bu çarşıda Şam Kumaşı diye ün salmış el dokuması Dimasko kumaşlar sergilenir. Karayoluyla hac yapıldığı dönemlerde Türk hacılarının en önemli uğrak yerlerinden biridir.
Bu nedenle Şam'da günümüze kadar gelen Roma, Bizans, Osmanlı dönemi eserleri ve yaşam biçimi içiçe geçmiş durumda. Ama Şam deyince akla, şehrin kalbi sayılan eski şehir geliyor. Roma döneminde yapılan duvarlarla çevrili olan eski şehrin merkezinde Hamidiye Çarşısı yer alıyor. Çarşı İstanbul Kapalıçarşı'nın bir benzeri. Ancak çarşının tavanı metal. Ana cadde etrafında yer alan sokaklarda, kapalıçarsı'da olduğu gibi, farklı farklı ürünler satılıyor.

Ana girişinden çarşıya adımınızı atınca, geleneksel giyim eşyalarının, giysilerin, turistik eşyaların satıldığı dükkanlar sağlı sollu karşınıza çıkıyor. Sürekli bir devinim ve hareket çarşı içinde göze çarpıyor. Nargile, elbise, gümüş eşya, gece kıyafetleri satan dükkanlar yanyana yer alıyor. Sol tarafta ana caddeye paralel olan caddede ise, Çin'den ithal edilen her türlü oyuncak, plastik eşya, okul kitapları ve defterlerinin toptan satıldığı yerler bulunuyor.

Yaklaşık bir kilometre boyunca uzanan çarşının ana caddesinin sonunda, sağ tarafta ise bu kez kadın giysileri, akla gelebilecek her türlü aksesuar, incik- boncuk ne ararsanız var. Gittiyseniz ve vaktiniz varsa buraya mutlaka uğramalısınız. Bugüne kadar görmediğiniz giysileri aksesuarları, Şam'ın bir çok yerinde satıldığı fiyatın neredeyse yarısına buradan alma imkanınız var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com