5 Şubat 2011 Cumartesi

Türkiye-Mısır Siyasi İlişkileri




Mısır’la Osmanlı öncesinde 9’uncu yüzyılda başlayan ve 16’ıncı yüzyıldan itibaren Osmanlılarla devam eden uzun bir ortak tarihimiz ve bunun geride bıraktığı önemli bir kültürel birikim, aile bağları ve halklar arasında karşılıklı sempati mevcuttur. Mısır toplumuyla aile bağlarının daralan ölçüler içinde de olsa sürmekte olması, ilişkilerimizin önemli bir özelliğidir.
Mısır ile Türkiye arasında 1925 yılında Maslahatgüzar düzeyinde kurulan ilişkiler, 1948 yılında Büyükelçilik seviyesine yükseltilmiştir. Türkiye ile Mısır arasında çeşitli alanlarda imzalanmış anlaşmalarla ilişkilerimizin hukuki zemini oluşturulmuş bulunmaktadır.
Türkiye ve Mısır, hem Ortadoğu’nun hem de Doğu Akdeniz’in öndegelen ülkelerindendir. Türkiye, tarihi ve kültürel bağlara dayanan iyi ilişkileri paylaştığı Mısır’la işbirliğinin daha da geliştirilmesine büyük önem atfetmektedir. Ortadoğu’daki hızlı gelişmeler de zaten iki ülkenin yakın iletişim içinde bulunmasını gerektirmektedir.
Her iki ülke de, dış politikada, ana temeli bölgesel ve küresel barış ve istikrar olan ortak bir vizyonu paylaşmaktadır.
Özellikle son dönemde Mısır’la ilişkilerimizde kaydadeğer gelişmeler yaşanmış, bölgesel konular bağlamında ülkelerimiz arasındaki danışma ve eşgüdüm ilişkisi güçlenmiştir. Sadece 2007 yılı içinde karşılıklı olarak üst düzeyli pek çok ziyaret gerçekleştirilmiştir. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit 11-12 Ocak 2007’de ülkemizi, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Arap Ligi Dışişleri Bakanları Toplantısı vesilesiyle 3-4 Mart 2007 tarihlerinde Kahire’yi ziyaret etmiş, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 26-27 Aralık 2005’te Mısır’ı ziyaretinin ardından 22-23 Mart 2007’de ülkemize gelmiştir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 14-16 Ocak 2008 tarihlerinde Mısır’ı ziyaret etmiştir.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Mısır Dışişleri Bakanı Aboul Gheit 3 Kasım 2007 tarihinde İstanbul’da “Türkiye-Mısır Stratejik Diyalogu Çerçeve Muhtırası”nı imzalamışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com